Kuinka huolehtia jaksamisesta ja mielenterveydestä koronakriisin aikana?

Koronaviruksen leviäminen voi herättää huolta sekä aikuisissa että lapsissa. Karanteeniolosuhteet ovat myös omiaan lisäämään yksinäisyyden tunnetta ja ikävää.  

Yhdysvalloissa esimerkiksi Yhdysvaltain tautikeskuksen, CDC(Linkki toiselle web-sivustolle.):n sivuilta löydät apua koronan aiheuttamaan stressiin ja sen hallintaan. Yksityisten palveluntarjoajien lisäksi myös alueelliset terveysviranomaiset tarjoavat keskusteluapua ja palveluita omille asukkailleen. Palveluita kannattaa etsiä paikallisviranomaisten omilta sivuilta.

 

Esimerkiksi:

Washington DC:n palveluista lisätietoa täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Mental Health Hotline: 1-888-793-4357

New York Staten palveluista lisätietoa täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Los Angeles County Department of Mental Health' n sivuille pääset täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) .

 

Apua suomeksi ja ruotsiksi

Suomessa THL on koonnut sivuilleen runsaasti ohjeita, joiden avulla omaa sekä läheisten pelkoa ja huolta voi lievittää. Lisää täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). 

Mielenterveystalo.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) –osoitteesta löydät myös hyviä vinkkejä koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietämiseen. 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuille taas voi kääntyä jos tarvitse apua siihen, kuinka puhua lapsille koronasta(Linkki toiselle web-sivustolle.).   Tubettaja Roni Bäckin YouTube-videolla(Linkki toiselle web-sivustolle.) koronaviruksesta kertovat opetusministeri Li Andersson ja lääkäri Anni Saukkola.

 

Keskusteluapua

Kaipaatko keskusteluapua suomeksi tai ruotsiksi? Aikaerojen vuoksi Suomen puhelinpalvelut voivat olla Yhdysvalloissa asuvalle hankalia. On hyvä huomata, että Suomessa monet tahot kuitenkin tarjoavat palvelujaan kriisipuhelinten lisäksi myös chatin ja nettikirjeiden kautta. Tässä muutamia:

Suomen Mielenterveys ry(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suomen Mielenterveys ry palvelee sekä puhelimitse että netin kautta. Esimerkiksi 10-29-vuotiaille suunnattu Sekasin-chat(Linkki toiselle web-sivustolle.) on auki ma–pe Suomen aikaa klo 09–24 sekä la–su 15–24.

Kirkko

Kirkko tarjoaa henkistä tai hengellistä tukea osoitteessa www.kirkonkeskusteluapua.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) Chat auki Suomen aikaa ma–pe klo 12–20. Myös sähköpostiviestit ja kirjeen kirjoittaminen ovat mahdollisia.

Nuorten Mielenterveystalo

Milli Virtuaaliapu(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja chat auttaa erityisesti nuoria askarruttavissa kysymyksissä. 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL)Mannerheimin Lastensuojeluliitto tarjoaa apua puhelimitse ja virtuaalisesti osoitteessa www. mll.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Ajanvarauschatissa voit keskustella mistä tahansa vanhemmuuden aiheesta luottamuksellisesti ja nimettömästi itselle sopivana ajankohtana.