15.5.2024

Yhdysvallat: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Edustusto suosittelee kattavan matkavakuutuksen ottamista, sillä terveydenhuollon kustannukset voivat nousta Yhdysvalloissa erittäin korkeiksi.

Ajankohtaista

Ajankohtaista tietoa koronatilanteesta ja matkustussäännöistä saat Yhdysvaltojen viranomaisilta https://fi.usembassy.gov/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Matkailijan kannattaa olla valpas ympäristön suhteen. Kansainvälisen terrorismin uhka on olemassa. Viranomaiset ylläpitävät valmiutta terrori-iskujen varalta muun muassa lentokentillä sekä suuremmissa kaupungeissa.

Ensisijainen vastuu henkilöturvallisuudesta Yhdysvalloissa on paikallisviranomaisilla, joiden antamia ohjeita tulee noudattaa.

Ajankohtaista tietoa uhka- ja terrorismitilanteesta saa Yhdysvaltojen turvallisuusministeriön Department of Homeland Securityn verkkosivuilta http://www.dhs.gov/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi) sekä seuraamalla paikallisia tiedotusvälineitä. Yhdysvaltojen matkustus- ja rajaturvallisuudesta vastaa US Customs and Border Protection -rajaviranomainen: http://www.cbp.gov/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).

Yhdysvaltojen koko maan kattava maksuton hätänumero on 911.

Rikollisuus

Normaali varovaisuus on paikallaan. Autoon ei tule jättää passia, rahavaroja tai muuta arvotavaraa, vaan ne kannattaa pitää turvallisessa paikassa koko matkan ajan.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Yhdysvalloissa liikkuminen on vaikeaa ilman autoa, ja asianmukainen vakuutus on suositeltava myös autoa vuokrattaessa. Tietoa osavaltiokohtaisista promillerajoista, turvavyömääräyksistä, nopeusrajoituksista sekä matkapuhelimen käytöstä ajon aikana löytyy osavaltioiden liikenneturvallisuusyhdistyksen verkkosivuilta (englanniksi): http://www.ghsa.org/html/stateinfo/laws/impaired_laws.html.

Tietoa junayhteyksistä aikatauluineen löydät USA:n valtion rautateiden, Amtrakin sivuilta (englanniksi): https://www.amtrak.com/home.

Yhdysvaltojen kansainväliset lentokentät ovat ruuhkaisia ja niillä on varattava riittävästi aikaa. Turvatoimien vuoksi rajamuodollisuudet saattavat kestää jopa useita tunteja sekä maahan saavuttaessa että maasta poistuttaessa.

Luonnonolot

Yhdysvalloissa esiintyy ympäri vuoden erityyppisiä poikkeuksellisia säätiloja, muun muassa lumimyrskyjä, helleaaltoja, tulvia, metsäpaloja, tornadoja ja hurrikaaneja. Tornadokausi keskilännessä ajoittuu huhti–kesäkuulle ja hurrikaanikausi itärannikolla ja Karibian alueella kesä–marraskuulle.

Poikkeuksellisten luonnonolojen uhatessa on seurattava paikallisten viranomaisten tiedotteita ja noudatettava niissä annettuja ohjeita. Tietoa saa liittovaltion sääpalvelun http://www.weather.gov/(Linkki toiselle web-sivustolle.) tai kansallisen hurrikaanikeskuksen National Hurricane Centerin http://www.nhc.noaa.gov/(Linkki toiselle web-sivustolle.) verkkosivuilta (englanniksi).

Länsirannikolla esiintyy myös maanjäristyksiä. Näistä useimmat ovat niin pieniä, etteivät ne tunnu maanpinnalla. Suuremman maanjäristyksen sattuessa on seurattava paikallisten viranomaisten tiedotteita ja noudatettava niissä annettuja ohjeita. Ennakolta voi tutustua viranomaisten antamiin ohjeisiin The Earthquake Country Alliancen (ECA) verkkosivuilla: https://www.earthquakecountry.org/prepare/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
(englanniksi).

Lisätietoa Kalifornian metsäpaloalueista löytyy osavaltion verkkosivuilta: Department of Forestry and Fire Protection http://www.fire.ca.gov/(Linkki toiselle web-sivustolle.) sekä National Interagency Fire Center https://www.nifc.gov/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).

Terveys

Edustusto suosittelee kattavan matkavakuutuksen ottamista sairastapausten, onnettomuuksien ja tapaturmien varalta, sillä terveydenhuollon kustannukset ovat Yhdysvalloissa erittäin korkeat. Lainsäädäntö terveydenhoidollisissa (esimerkiksi lisääntymisterveys) kysymyksissä vaihtelee suuresti osavaltioittain. Matkailijan kannattaa selvittää tilanne osavaltiokohtaisesti.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen (CDC) verkkosivuilta http://www.cdc.gov/(Linkki toiselle web-sivustolle.) löydät ajankohtaista tietoa maan tartuntatautitilanteesta ja paikallisten viranomaisten antamista suosituksista.

Maan lait ja käytännöt

Yhdysvalloissa matkaileva suomalainen on Yhdysvaltojen lainsäädännön alainen. Virkavallan vastustamisesta esimerkiksi pidätyksen yhteydessä saattaa seurata merkittävät rangaistukset.

Yhdysvalloissa täysi-ikäisyyden raja ja oikeudet vaihtelevat osavaltioittain. Monessa osavaltiossa täysi-ikäisyyden raja on 18 vuotta, mutta rikosoikeudellinen ikäraja 16 vuotta. Alkoholin ostamisen ikäraja on lähtökohtaisesti 21 vuotta, mikä on hyvä huomioida alkoholia sisältävien tuotteiden ostamisessa ja nauttimisessa. Alkoholilainsäädäntö vaihtelee osavaltioittain ja seuraukset rikkomuksista sekä humaltuneen häiriökäytöksestä saattavat olla kovat (mukaan lukien pidätys).

Kaikkien huumeiden tuominen Yhdysvaltoihin on laitonta.

Juomarahan maksaminen on Yhdysvalloissa vakiintunut tapa. Ravintoloissa ja takseissa juomarahan suuruus on noin 20 % laskun loppusummasta. Turistien suosimissa kaupungeissa/ravintoloissa juomaraha saattaa olla lisättynä valmiiksi laskun loppusummaan etenkin, jos kyseessä on yli kuuden hengen seurue.

Maahantulosäännökset

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä (englanniksi):
https://travel.state.gov/content/travel.html(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.cdc.gov/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Katso myös ”Suomen kansalaisen viisumi ja oleskelulupa”
https://finlandabroad.fi/web/usa/suomalaisen-viisumi-yhdysvaltoihin.

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].