Passin tai henkilökortin hakeminen ulkomailla

  1. Jätä hakemus henkilökohtaisesti.
  2. Huolehdi itse siitä, että tietosi väestötietojärjestelmässä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ovat ajan tasalla. Suomen kansalainen voi tarkistaa väestörekisteritietonsa kerran vuodessa maksutta. Korjaa ja tarkista tiedot Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).
  3. Tarkista passin tai henkilökortin hinta ja maksutapa palveluhinnastosta. 
  4. Passin ja henkilökortin voimassaoloaika on enintään 5 vuotta.
  5. Tavallisen passin saaminen kestää yhdestä viikosta useampaan viikkoon. Pikapassin saat yleensä nopeammin, mutta niidenkin toimitusajat vaihtelevat maasta riippuen. Katso lisää passityypeistä: Passityypit ja käsittelymaksut ulkomailla. Henkilökorttien pikatoimitus ei ole mahdollista.
  6. Todista henkilöllisyytesi passilla tai henkilökortilla.

Myöntöpisteet

Passin ja henkilökortin voivat myöntää suurlähetystöt, pääkonsulaatit ja konsulaatit eli lähetetyn konsulin johtamat edustustot.

Kunniakonsulaatit eivät yleensä myönnä passeja ja henkilökortteja. Ainoastaan Saksassa Hampuri ja Frankfurt am Main sekä Espanjassa Barcelona, Malaga, Las Palmas ja Torrevieja myöntävät passeja ja henkilökortteja.

Henkilökortti

Edustustot voivat myöntää tavallisia ja tilapäisiä henkilökortteja. Henkilökortti voidaan myöntää myös alaikäiselle huoltajien suostumuksella.

Edustustoista ei voi hakea ilman huoltajien suostumusta myönnettäviä alaikäisen henkilökortteja tai ulkomaalaisen henkilökortteja.

Henkilökorttiin liitetään 2.8. 2021 alkaen sormenjäljet.

Myöntöpisteet Yhdysvalloissa

Passin ja henkilökortin myöntöpisteitä Yhdysvalloissa ovat Washingtonin suurlähetystö, New Yorkin ja Los Angelesin pääkonsulaatit. Yhdysvaltain kunniakonsulaatit tai New Yorkin YK-edustusto eivät voi ottaa vastaan passihakemuksia.

Tavallisen passin toimitusaika Yhdysvalloissa on 2–3 viikkoa. Pikapassin toimitusaika on 2–3 päivää nopeampi kuin tavallisen passin. Henkilökortin toimitusaika on noin kuusi viikkoa.

Varaa aika passin tai henkilökortin hakua(Linkki toiselle verkkosivustolle) varten ja tuo mukanasi muut tarvittavat asiakirjat.

Liikkuva passilaite

Pääkonsulaatit Los Angelesissa  ja New Yorkissa tuovat  passilaitteen  alla oleville paikkakunnille. 
Passia ja henkilökorttia tulee hakea henkilökohtaisesti ja ajanvaraus on pakollinen. Pääkonsulaatit varaavat oikeuden peruuttaa/siirtää matkan.

AIKA KOHDE

LISÄTIETO

 

23.3.2023 San Diego CA

tee ajanvaraus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Hakemus tulostetaan paikan päällä / ei tarvitse täyttää etukäteen

     
13.2.-16.2.2023 Lake Worth, FL

tee ajanvaraus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
Hakemus tulostetaan paikan päällä / ei tarvitse täyttää etukäteen

Lake Worth info sheet 2023