Virkatodistus- ja osoitetiedustelut

Yhdysvalloissa ei ole keskitettyä väestörekisterijärjestelmää, joten syntymä-, avioliitto- ja kuolintietorekisterit ovat osavaltiokohtaisia. Suomalaista virkatodistusta vastaa valaehtoinen todistus, affidavit.

Virkatodistukset

Paikallisilta viranomaisilta voit tilata ainoastaan maksullisia syntymä, vihki- ja kuolintodistuksia. Edellytyksenä on, että syntymä, vihkiminen tai kuolema on tapahtunut Yhdysvalloissa oleskelun aikana. Kun tilaat todistuksia osavaltioiden pääkaupunkien rekisteriviranomaisilta, kerro toimeksiannossa

  • tarkat henkilötiedot etsittävästä henkilöstä
  • tiedot tapahtuma-ajasta ja paikkakunnasta

Asiakirjan hankkiminen kestää yleensä useita viikkoja, joskus jopa useita kuukausia.

Yhdysvalloissa ei ole mahdollista saada virkatodistuksia tai sukuselvityksiä. Suomalaista virkatodistusta ja sukuselvitystä USA:ssa vastaa valaehtoinen todistus eli affidavit. Valaehtoisen todistuksen eli affidavitin voi antaa henkilö, joka on tuntenut asianosaisen, josta virkatodistus tarvitaan. Voit pyytää USA:ssa asuvaa sukulaista, ystävää tai henkilön hyvin tuntenutta tuttavaa käymään paikallisen notaarin luona antamassa todistus sukupuusta. Todistuksen antaminen on vapaaehtoista ja todistuksen antaja voi haluta lisätietoja siitä, miten hän itse on osallinen asiaan.

Tietojen saamiseksi voit kääntyä myös asianajotoimistojen puoleen esimerkiksi Finnish-American Lawyers' Associationin kautta.

Osoitetiedot

Nettipohjaiset ilmaiset puhelinluettelot

www.whitepages.com
www.411.com
www.zabasearch.com
www.findpeoplesearch.com

Hakuohjelmat (vaativat yleensä jäsenyyden ja/tai ovat maksullisia)

www.peoplefinder.com
www.netdetective.com
www.infousa.com
www.people.yahoo.com
www.switchboard.com
www.privateeye.com/processor.asp

Muita tietolähteitä

Sukututkimus

www.ancestry.com
www.rootsweb.com
www.familysearch.com
www.genealogybank.com (sisältää mm. lehtiartikkeleita ja lehdessä olleita kuolinilmoituksia)
www.findagrave.com (hautaustietoja + hautausmaat)

Kuolintodistukset

Kuolintodistuksia saa edellisistä (esimerkiksi ancestry.comin sivuilta) tai paikkakuntien hautaustoimistoilta, hautausmailta ja county recorderien toimistoista. Googlesta voit etsiä esimerkiksi hakusanoilla "grave yard" tai "death certificate" & osavaltio tai viimeinen asuinkaupunki. Kuolintodistukset täytyy tilata ja ne ovat yleensä maksullisia. Toimitus kestää noin 2-8 viikkoa.

www.vitalcheck.com
www.findagrave.com

Kysely amerikansuomalaisiin lehtiin

The Finnish Reporterin osioon: Tracing our Roots - Juuret -kysely on ilmainen.

Yhteyshenkilö Dave Mäki
sähköposti [email protected]

Edustustot hoitavat toukokuun 2019 alusta lukien osoite-  ja virkatodistuksia koskevia tiedusteluja ainoastaan erityisestä syystä. Sellainen on esimerkiksi tilanne, jossa kyseisen maan viranomainen ei anna tietoa muille kuin diplomaattisille edustajille. Laki konsulipalvelulain muuttamisesta 12.2.2019 (174/2019)