Virkatodistus- ja osoitetiedustelut

Yhdysvalloissa ei ole keskitettyä valtakunnallista väestörekisterijärjestelmää. Syntymä-, avioliitto- ja kuolintietorekisterit ovat osavaltiokohtaisia. 

Virkatodistus

Virkatodistuksen kaltaista asiakirjaa ei ole mahdollista saada Yhdysvaltojen viranomaisilta. Tulosta estekirje (pdf, 108 Kb)

Virkatodistuksen lähin vastine USA:ssa on valaehtoinen todistus eli affidavit. Affidavitin voi antaa henkilö, joka on tuntenut asianosaisen, josta virkatodistus tarvitaan. Voit pyytää USA:ssa asuvaa sukulaista, ystävää tai henkilön hyvin tuntenutta tuttavaa käymään paikallisen notaarin luona antamassa todistuksen asianosaisen henkilön sukupuusta. Todistuksen antaminen on vapaaehtoista ja todistuksen antaja voi haluta lisätietoja siitä, miten hän itse on osallinen asiaan.  

Voit tilata paikallisilta viranomaisilta ainoastaan maksullisia syntymä, vihki- ja kuolintodistuksia. Edellytyksenä todistuksen saamiselle on, että syntymä, vihkiminen tai kuolema on tapahtunut Yhdysvalloissa oleskelun aikana. Kun tilaat todistuksia osavaltioiden pääkaupunkien rekisteriviranomaisilta, kerro toimeksiannossa

  • tarkat henkilötiedot etsittävästä henkilöstä ja
  • tiedot tapahtuma-ajasta ja paikkakunnasta.

Asiakirjan hankkiminen kestää yleensä useita viikkoja, joskus jopa kuukausia.

Tietojen saamiseksi voit kääntyä myös asianajotoimistojen puoleen esimerkiksi Finnish-American Lawyers' Associationin kautta.

Osoitetiedot

Nettipohjaiset ilmaiset puhelinluettelot

www.whitepages.com
www.411.com
www.zabasearch.com
www.findpeoplesearch.com

Hakuohjelmat (vaativat yleensä jäsenyyden ja/tai ovat maksullisia)

www.peoplefinder.com
www.netdetective.com
www.infousa.com
www.people.yahoo.com
www.switchboard.com
www.privateeye.com/processor.asp

Muita tietolähteitä

Sukututkimus

www.ancestry.com
www.rootsweb.com
www.familysearch.com
www.genealogybank.com (sisältää mm. lehtiartikkeleita ja lehdessä olleita kuolinilmoituksia)
www.findagrave.com (hautaustietoja + hautausmaat)

Kuolintodistukset

Kuolintodistuksia saat edellisiltä (esimerkiksi ancestry.comin) sivuilta tai paikkakuntien hautaustoimistoilta, hautausmailta ja county recorderien toimistoista. Googlesta voit etsiä esimerkiksi hakusanoilla "grave yard" tai "death certificate" + osavaltio tai viimeinen asuinkaupunki. Kuolintodistukset täytyy tilata ja ne ovat yleensä maksullisia. Toimitus kestää noin 2-8 viikkoa.

www.vitalcheck.com
www.findagrave.com

Kysely amerikansuomalaisiin lehtiin

The Finnish Reporterin osioon: Tracing our Roots - Juuret -kysely on ilmainen.

Yhteyshenkilö Dave Mäki
sähköposti [email protected]

Edustustot hoitavat toukokuun 2019 alusta lukien osoite-  ja virkatodistuksia koskevia tiedusteluja ainoastaan erityisestä syystä. Sellainen on esimerkiksi tilanne, jossa kyseisen maan viranomainen ei anna tietoa muille kuin diplomaattisille edustajille. Laki konsulipalvelulain muuttamisesta 12.2.2019 (174/2019)