Asiakirjan varmentaminen apostille-todistuksella

Suomessa käytettäväksi tarkoitetut ulkomaanviranomaisen antamat asiakirjat ja todistukset on laillistettava. Laillistaminen tapahtuu maassa, joka on asiakirjan antanut.

Asiakirja varmennetaan niin sanotulla Apostille-todistuksella, jos maa on liittynyt Haagin yleissopimukseen vuodelta 1961. Lisätietoja Apostille-todistuksista ja niitä myöntävistä viranomaisista löydät yleissopimuksen verkkosivulta

Apostille Yhdysvalloissa

Suomessa käytettäväksi tarkoitetut Yhdysvaltain antamat asiakirjat ja todistukset on laillistettava. Yhdysvaltain viranomainen laillistaa asiakirjan. Laillistuksessa asiakirjaan liitetään Apostille-todistus.

Yhdysvaltain osavaltioiden myöntämiin asiakirjoihin kuten esimerkiksi syntymä-, avioliitto-, avioero- ja kuolintodistuksiin Apostillen myöntää aina kyseisen asiakirjan antaneen osavaltion ulkoministeriö (tai vastaava viranomainen esim. Secretary of State). Osavaltioiden myöntäjäviranomaisten yhteystiedot löydät  HCCHn sivuilta.

Yhdysvaltain liittovaltion myöntämiin asiakirjoihin, kuten esimerkiksi Yhdysvaltain kansalaisuuspäätökseen, Apostillen myöntää Yhdysvaltojen ulkoministeriön "US Department of State" laillistamistoimisto Washington D.C.:ssä. 

Yhdysvaltojen paikallisen notaarin antama todistus (engl. notarization) ei ole Apostille-todistus. Suomen edustustoilla ei ole oikeutta antaa Apostille-todistuksia.

Apostillen suomalaiseen asiakirjaan saa Suomessa maistraatista.