Suomen ja Yhdysvaltain suhteet

2000-luvulla Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistyö on syventynyt ja maat ovat läheisiä kumppaneita kaupan, teknologian, tieteen ja turvallisuuden aloilla.

Suomen ja Yhdysvaltain välinen turvallisuus- ja puolustusyhteistyö on tiivistynyt merkittävästi viime vuosina. Suomi liittyi Natoon huhtikuussa 2023 ja tuli näin virallisesti myös Yhdysvaltain liittolaiseksi. Maat allekirjoittivat sopimuksen kahdenvälisestä puolustusyhteistyöstä (DCA) joulukuussa 2023, mikä entisestään syventää yhteistyötä turvallisuus- ja puolustusasioissa. DCA-sopimuksen tarkoituksena on luoda ajantasaiset puitteet yhteistyölle ja se sääntelee mahdollisuutta Yhdysvaltojen sotilaalliseen läsnäoloon Suomessa kaikissa turvallisuustilanteissa.

Aktiiviset ja läheiset kauppasuhteet

Yhdysvallat on Suomen tärkein kauppakumppani. Suomesta Yhdysvaltoihin viedään erityisesti kuljetusvälineitä, kemikaali- ja paperituotteita sekä koneita. Tämä korostaa Suomen osaamista meriteollisuus-, energia-, liikenne- ja biotaloussektoreilla. Tiede- ja teknologiayhteistyötä Suomi ja Yhdysvallat ovat vahvistaneet muun muassa kvantti- ja suurteholaskennassa, edistyneissä viestintäverkoissa sekä muissa nousevissa murrosteknologioissa.

Suomella on lisäksi yhteistyösopimukset Coloradon, Mainen, Michiganin, Minnesotan, Texasin ja Washingtonin osavaltioiden kanssa.  Osavaltioyhteistyön tavoitteena on tukea suomalaisten yritysten ja tutkimusorganisaatioiden pääsyä osavaltioiden markkinoille ja auttaa yhdysvaltalaisia yrityksiä pääsemään Suomen markkinoille.

Yhteistyötä kansainvälisistä organisaatioista matkailuun

Suomi ja Yhdysvallat tekevät yhteistyötä myös kansainvälisissä organisaatioissa. Maat ovat muun muassa Arktisen neuvoston, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n, Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n, Maailmanpankin ja Maailman kauppajärjestö WTO:n jäseniä.

Yhdysvalloissa asuu nykyään noin 650 000 suomalaistaustaista ihmistä (U.S. Census Bureau, 2018). Suomalainen diaspora asuu pääosin Yhdysvaltain keskilännessä, erityisesti Minnesotassa, Michiganissa ja Wisconsinissa, sekä Floridassa ja Washingtonissa.

Yhdysvaltalaisten matkailijoiden määrä Suomeen kasvaa vuosittain ja vierailijoita on noin 200 000–380 000 vuodesta riippuen (Tilastokeskus).