Washingtonin-suurlähetystön tilat

Washingtonin-suurlähetystön rakennus, joka sijaitsee vastapäätä Yhdysvaltain varapresidentin virka-asuntoa Massachusetts Avenuella, tuo loistavasti esille suomalaisuuden eri puolet ja piirteet. Rakennuksen materiaalit ovat sekä moderneja että vanhanaikaisia. Rakennus heijastelee monella tavalla edustamaansa kansaa ja on virkistävällä tavalla osoitus rohkeudesta ja itseluottamuksesta.

Washingtonilaiset ovat omaksuneet suurlähetystön ei ainoastaan kulttuurikeskukseksi, vaan myös tapahtumien pitopaikaksi. Rakennuksen suunnitelleet arkkitehdit loivat monikäyttöisen tilan isoille ja pienille vastaanotoille, illallisille, konserteille ja taidenäyttelyille. Salissa on hyvä akustiikka, joka on tarpeen konserttien nauhoittamista varten ja siellä voidaan näyttää myös elokuvia sekä videokonferenssien ansiosta olla suorassa yhteydessä Suomeen.

Suurlähetystö sulautuu kauniisti ympäröivään Normanstone-puistoon. Rakennuksen luonnonläheisyys ei kuitenkaan rajoitu vain tunnelmaan. Se on ensimmäinen suurlähetystö Yhdysvalloissa, jolle on myönnetty arvostettu vihreän rakennuksen tunnus, Leadership in Energy and Environmental Design eli LEED-sertifikaatti. Lähetystö on Yhdysvalloissa myös ensimmäinen suurlähetystö, joka on saanut Yhdysvaltain ympäristöministeriö Environmental Protection Agency'n ENERGY STAR -palkinnon energiatehokkuudesta.

Lähetystörakennuksen keskellä sijaitseva Grand Canyon tuo valon alhaalla sijaitsevaan monikäyttöiseen Finland Hall -saliin, jonne päästään kierreportaita laskien. Pienet kaaressa sijaitsevat valot kulkevat portaiden yläpuolella kuin rivi valoja yössä.

Kaksi kuparipeitteistä tornia toimivat kokoushuoneina ja varastotiloina ja ne ovat ikään kuin ripustettu katosta. Yksinkertaisin keinoin arkkitehdit ovat onnistuneet aikaansaamaan ainutlaatuisen vaikutelman: rakennus on samalla näyte uudenaikaisen teollisuusvallan mahdista ja 300 vuotta vanhasta barokkipalatsista loistavine kultaisine kattoineen.

Grand Canyonin ohella toinen puoli Finland Hallista on pelkistetympi – sen valkoiset sementtipylväät ovat kuin koivut. Metsä tekee suuresta lasiseinästä elävän seinämaalauksen ja siten rakennus esittää luontoa suojelevaa roolia.

Tervetuloa vierailemaan!

Suomen Yhdysvaltain-suurlähetystö Washingtonissa tarjoaa avoimen kierroksen noin kuukausittain yleensä klo 14 alkaen alla listattuina vierailuajankohtina. Kierros kestää noin 45 minuuttia. 

Jos haluat tulla katsomaan suurlähetystöä, tiedustelethan sähköpostitse wasevents ( at ) formin.fi vapaista paikoista edelliseen perjantaihin kello 16.15 mennessä. Liitä tiedusteluusi mukaan vierailemaan haluavien henkilöiden koko nimet, ryhmän lukumäärä sekä mahdolliset erityistarpeet. Odota ystävällisesti vierailusi vahvistusta kulttuuritiimiltä, ja noudata annettuja saapumis- ja turvaohjeita. 

Avoimet suurlähetystökierrokset


4.4.
2.5.

Lähetystökierroksia ei järjestetä ajalla kesäkuu-elokuu 2019.