Los Angelesin -pääkonsulaatin tehtävät

Kolmetoista osavaltiota, tärkeitä talouskeskittymiä

Los Angelesin pääkonsulaatin toimipiiri kattaa Yhdysvaltain 13 läntisintä osavaltiota. Alueella asuu noin 78 miljoonaa ihmistä, ja se on puolen Euroopan kokoinen. Konsulaatin toiminta keskittyy Kaliforniaan, joka on väestöltään Yhdysvaltain suurin osavaltio (vajaa 40 miljoonaa asukasta) ja maailman kuudenneksi suurin kansantalous.

Läntinen USA on maailman johtavia talouskeskuksia monella eri toimialalla. Läntisessä USA:ssa luovuus yhdistyy innovaatioihin, valtavat pääomat kovaan riskinottokykyyn ja –haluun, sekä huippuyliopistot valtavaan määrään yrityksiä. Pääomien saatavuus ja määrä ovat täysin ainutlaatuisia. Pääkonsulaatin toimipiirin alueella keskeisimpiä talouskeskittymiä ovat Kalifornian osavaltiossa Los Angeles, San Francisco / Piilaakso ja San Diego. Washington Statessa Seattle ja Arizonassa Phoenix ovat myös kehittyviä talouskeskuksia, samoin Coloradossa Denver ja Oregonissa Portland.

Kansalaispalveluita ja vienninedistämistä

Pääkonsulaatin toiminta keskittyy kahteen sektoriin: vienninedistämiseen ja kansalaispalveluihin. Keskeisiä aloja vienninedistämisessä ovat mm. cleantech, terveyssektori, ICT ja luovat alat. Pääkonsulaatti paitsi auttaa suomalaisia yrityksiä menestymään Yhdysvalloissa ja edesauttaa tietoyhteiskunnan rakentamista ja suomalaisinstituutioiden sekä artistien kansainvälistymistä, pyrkii myös edesauttamaan ulkomaisten investointien kohdistumista Suomeen.

Tavoitteenamme on myös edistää positiivista suomikuvaa toiminta-alueellamme, pitäen yllä Suomen mainetta innovatiivisena teknologiajohtajana sekä lisätä tietoutta Suomen vahvuuksista ja Pohjoismaisesta kulttuurista. Pääkonsulaatti pyrkii toiminnassaan hyödyntämään ja tukemaan myös alueensa muiden suomalaisten toimijoiden, kuten Piilaakson TEKES:in ja Finpron, sekä VTT:n yhteistyöohjelmia. Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat myös paikalliset instituutiot ja organisaatiot sekä toimialueen kunniakonsulit, joista monella on suoraa kokemustaustaa yritystoiminnasta.

Toinen pääkonsulaatin tärkeistä perustehtävistä on kansalaispalveluiden tarjoaminen. Konsulaatti valvoo Suomen kansalaisten etuja, sekä palvelee viisumi-, passi- ja maahanmuuttoasioissa sekä suomalaisia että muiden maiden kansalaisia. Vaalien aikaan järjestämme ennakkoäänestykset. Toimialueellamme asuu pysyvästi noin 10 000 suomalaista, minkä lisäksi alue houkuttelee vuosittain valtavasti matkailijoita. Konsuliasioiden lisäksi konsulaatti auttaa suomalaisia hätätilanteissa.

Tutustu konsulaatin arkeen Kalifornian auringon alla Facebookin, Instagramin ja Twitterin kautta!