Avioerosta ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jos olet Suomen kansalainen ja eroat ulkomailla, sinun on ilmoitettava siitä Suomen väestötietojärjestelmään.

Lähtökohtaisesti kaikki vieraassa valtiossa annetut avioeropäätökset tunnustetaan Suomessa ilman eri vahvistusta. Tarvittaessa Helsingin käräjäoikeus(Linkki toiselle web-sivustolle.) voi hakemuksesta vahvistaa, tunnustetaanko vieraassa valtiossa annettu avioeropäätös Suomessa.

Avioerot EU-alueella

Avioerot, jotka on myönnetty EU:n alueella 1.3.2001 alkaen, ovat sellaisinaan Suomessa päteviä, jos niihin on lisätty EU:n säännösten mukainen todistus. Todistuksen saa avioeropäätöksen antaneelta viranomaiselta, eikä sitä tarvitse käännättää. Lisätietoa löydät Euroopan oikeusportaalista(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Sinun Eurooppasi -verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Avioerot muissa maissa

Muista avioeropäätöksistä tulee esittää alkuperäinen tai antomaassa virallisesti oikeaksi todistettu jäljennös ja päätöksen tulee olla myös asianmukaisesti laillistettu. Päätös tulee olla käännetty joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on myös sen oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

Mihin päätös toimitetaan?

Avioeropäätökset voi jättää edustustojen kautta Suomeen toimitettavaksi, lähettää itse Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle web-sivustolle.) postitse (osoite: Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 HELSINKI) tai toimittaa itse lähimpään Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkaan. Asiakirjojen välitys edustuston kautta on maksullinen palvelu.

Avioero Yhdysvalloissa

Jos olet Suomen kansalainen ja eroat ulkomailla, sinun on ilmoitettava siitä Suomen väestötietojärjestelmään.

Avioeron rekisteröimistä varten tarvitset:

  • Alkuperäinen Yhdysvaltain viranomaisten antama avioeropäätös tai sen virallisesti oikeaksi todistettu jäljennös. Päätöksen tulee olla laillistettu Apostille-todistuksella. Ohjeet Apostille-todistuksen hankkimiseen löydät tästä linkistä.
  • Pyydämme liittämään mukaan valmiiksi maksetun FedEx/DHL/UPS/USPS -lähetteen/kuoren, mikäli haluat, että lähetämme alkuperäiset todistukset takaisin.  

Asiakirjat voit lähettää suoraan DVV:lle tai edustustoon. Jos lähetät dokumentit edustustoon, liitäthän asiakirjojen mukaan edustustolle (Embassy of Finland in Washington DC,  Consulate General of Finland in New York tai Consulate General of Finland in Los Angeles) osoitetun money orderin tai varmennetun shekin.

Väestötietoilmoituksen välittämisestä Digi- ja väestövirastolle perimme palveluhinnaston mukaisen palvelumaksun. Katso hinnaston kohta ” Väestötietoilmoituksen välittäminen Digi- ja väestötietovirastolle”.