Oleskelulupa Suomeen

Suomi on ulkoistanut viisumihakemusten vastaanoton sekä työ- ja opiskeluperusteisiin oleskelulupahakemuksiin vaadittavien biometristen tunnisteiden keräämisen VFS Globalille. Sinun tulee hakeaoleskelulupaa Suomeen henkilökohtaisesti VFS Global lupakeskuksesta. Ajanvaraus on pakollinen ja voit tehdä residencepermits.finland.fi sivustolta löytyvän ajanvarauspalvelun kautta. New Yorkin ja Los Angelesin pääkonsulaatit ottavat vastaan muita kuin työ- ja opiskeluperusteisia oleskelulupahakemuksia sekä rajoitetusti viisumihakemuksia.

Näin haet oleskelulupaa

 1. Voit hakea oleskelulupaa Suomeen, jos sinulla on työpaikka, opiskelupaikka tai perheenjäsen Suomessa. Hae oleskelulupaa ennen kuin tulet Suomeen.
  EU:n viisumisääntöjen mukaani Schengen-viisumin myöntämisen edellytyksenä on muun muassa se, että henkilö poistuu Schengen-alueelta ennen viisumin voimassaolon päättymistä. Siksi viisumia ei voida myöntää henkilölle, joka tulisi Suomeen hakemaan oleskelulupaa tai odottamaan päätöstä vireillä olevassa oleskelulupa-asiassa. Tämä koskee myös Suomen kansalaisten perheenjäseniä.
 2. Vain sinä itse voit laittaa hakemuksen vireille.
 3. Hae oleskelulupaa sähköisesti osoitteessa enterfinland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tai paperihakemuksella migri.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
 4. Valitse oikea hakemuslomake sen perusteella miksi tulet Suomeen (työpaikka, opiskelupaikka tai perheenjäsen Suomessa).
 5. Täytä oleskelulupahakemus huolellisesti. Huolehdi, että liitteet ovat oikeat.
 6. Kun olet täyttänyt hakemuksen, varaa aika tunnistautumista ja biometristen tunnisteiden (allekirjoitus, valokuva, sormenjäljet) jättämistä varten. Tarkista missä edustustossa tai VFS Globalin palvelukeskuksessa voit sen tehdä.
 7. Suomen ulkomaanedustusto tai VFS Globalin palvelukeskus saattaa sijaita toisessa maassa missä itse olet. Varaudu kyseisen maan viisumihakemukseen. 
 8. Mene edustustoon tai palvelukeskukseen, tunnistaudu ja maksa oleskelulupahakemuksesta perittävä maksu sekä mahdollinen palvelumaksu. Maksua ei palauteta, vaikka perut hakemuksesi tai saat kielteisen päätöksen.
 9. Seuraa käsittelyn etenemistä verkkopalvelussa, jos olet tehnyt hakemuksen Enter Finland -järjestelmässä. Sinulta voidaan pyytää lisäselvityksiä ja voit saada kutsun haastatteluun.
 10. Hakemuksen käsittely vie aikaa. Odota rauhassa. Jonot ovat usein pitkiä, mutta jokainen hakemus käsitellään.
 11. Sinulle ilmoitetaan, kun päätös on valmis.
 12. Jos saat myönteisen päätöksen, valmis oleskelulupakorttisi toimitetaan samaan paikkaan, mihin jätit hakemuksen. Kielteinen päätös tarkoittaa, ettei sinulla katsottu olevan riittäviä perusteita oleskelulupaan.
 13. Lisätietoja oleskelulupahakemuksesta saat Suomen Maahanmuuttoviraston sivuilta migri.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

 

Oleskelulupakortin katoaminen

Jos olet viisumivelvollisen maan kansalainen, sinun on ensisijaisesti haettava ensimmäistä oleskelulupaa Suomen ulkomaanedustustosta palataksesi Suomeen, vaikka sinulla olisi voimassa oleva oleskelulupa. Jatkolupahakemusta ei voi jättää edustustoon. Tähän tarkoitukseen ei voida lähtökohtaisesti myöntää viisumia, sillä Schengen-säännöstön mukainen paluuehto ei täyty.

Viisumi voidaan myöntää ainoastaan viisumisäännöstön tarkoittamissa tilanteissa, kuten vakavassa humanitaarisessa tilanteessa – ei esimerkiksi hakijan kiireen, lentolipun menetyksen tai oleskeluluvan hinnan vuoksi. Jos edustusto ei myönnä viisumia, sinun on siis haettava oleskelulupaa voidaksesi palata Suomeen.

Vanhentunut oleskelulupa

Hae uutta oleskelulupaa Suomen ulkomaanedustustosta. Tähän tarkoitukseen ei voida myöntää viisumia, sillä Schengen-säännöstön mukainen paluuehto ei täyty. Viisumi voidaan myöntää ainoastaan viisumisäännöstön tarkoittamissa tilanteissa, kuten vakavassa humanitaarisessa tilanteessa – ei esimerkiksi hakijan kiireen, lentolipun menetyksen tai oleskeluluvan hinnan vuoksi.

Jos edustusto ei voi myöntää viisumia viisumisäännösten mukaisesti, sinun on haettava oleskelulupaa ennen Suomeen palaamistasi.