Viisumi ja oleskelulupa Suomeen

Viisumi on maahantulolupa, joka myönnetään lyhytaikaista ja tilapäistä vierailua varten. Jos haluat oleskella Suomessa yli 90 päivää, tarvitset oleskeluluvan.

Maahantulolupahakemusten vastaanotto ja käsittely aloitetaan vaiheittain. Selvitä edustuston asiakaspalvelusta, miten voit jättää oleskelulupahakemuksen. Tavanomaisten viisumihakemusten vastaanotto on edelleen keskeytetty. 

Lisätietoja

Jos olet EU-valtion, Islannin, Liechtensteinin, Norjan tai Sveitsin kansalainen, rekisteröi oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa

Schengen-valtion myöntämällä EU-oleskeluluvalla voit liikkua Schengen-valtioiden sisällä vapaasti ja oleskella niissä yhteensä enintään 90 päivää. Lisätietoja antaa Maahanmuuttovirasto.

Suomi on ulkoistanut viisumihakemusten vastaanoton sekä työ- ja opiskeluperusteisiin oleskelulupahakemuksiin vaadittavien biometristen tunnisteiden keräämisen VFS Globalille. Schengen-viisumia ja oleskelulupaa Suomeen tulee hakea henkilökohtaisesti VFS Global lupakeskuksesta.

Ajanvaraus on pakollinen ja se tehdään viisuminhakua varten visa.finland.eu ja opiskelu- sekä työperusteista oleskelulupaa varten residencepermits.finland.fi sivustolta löytyvän ajanvarauspalvelun kautta.

New Yorkin ja Los Angelesin pääkonsulaatit ottavat vastaan muita kuin työ- ja opiskeluperusteisia oleskelulupahakemuksia sekä rajoitetusti viisumihakemuksia.

Pääkonsulaateilla ei ole nopeutettuja käsittelyaikoja, eivätkä tiedustelut hakemuksen tilasta nopeuta hakemuksen käsittelyä.