Viisumi ja oleskelulupa Suomeen

Viisumi on maahantulolupa, joka myönnetään lyhytaikaista ja tilapäistä vierailua varten. Jos haluat oleskella Suomessa yli 90 päivää, tarvitset oleskeluluvan.

Jos olet EU-valtion, Islannin, Liechtensteinin, Norjan tai Sveitsin kansalainen, rekisteröi oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa

Schengen-valtion myöntämällä EU-oleskeluluvalla voit liikkua Schengen-valtioiden sisällä vapaasti ja oleskella niissä yhteensä enintään 90 päivää. Lisätietoja antaa Maahanmuuttovirasto.

Suomi on ulkoistanut viisumihakemusten vastaanoton sekä työ- ja opiskeluperusteisiin oleskelulupahakemuksiin vaadittavien biometristen tunnisteiden keräämisen VFS Globalille. Schengen-viisumia ja oleskelulupaa Suomeen tulee hakea henkilökohtaisesti VFS Global lupakeskuksesta.

Ajanvaraus on pakollinen ja se tehdään viisuminhakua varten visa.finland.eu ja opiskelu- sekä työperusteista oleskelulupaa varten residencepermits.finland.fi sivustolta löytyvän ajanvarauspalvelun kautta.

New Yorkin ja Los Angelesin pääkonsulaatit ottavat vastaan muita kuin työ- ja opiskeluperusteisia oleskelulupahakemuksia sekä rajoitetusti viisumihakemuksia.

Pääkonsulaateilla ei ole nopeutettuja käsittelyaikoja, eivätkä tiedustelut hakemuksen tilasta nopeuta hakemuksen käsittelyä.