Viisumi ja oleskelulupa Suomeen

Viisumi on maahantulolupa, joka myönnetään lyhytaikaista ja tilapäistä vierailua varten. Jos haluat oleskella Suomessa yli 90 päivää, tarvitset oleskeluluvan.

Jos olet EU-valtion, Islannin, Liechtensteinin, Norjan tai Sveitsin kansalainen, rekisteröi oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Schengen-valtion myöntämällä EU-oleskeluluvalla voit liikkua Schengen-valtioiden sisällä vapaasti ja oleskella niissä yhteensä enintään 90 päivää. Lisätietoja antaa Maahanmuuttovirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Suomi on ulkoistanut viisumihakemusten vastaanoton sekä oleskelulupahakemuksiin vaadittavien biometristen tunnisteiden keräämisen VFS Globalille. Schengen-viisumia ja oleskelulupaa Suomeen tulee hakea henkilökohtaisesti VFS Global lupakeskuksesta.

Ajanvaraus on pakollinen ja se tehdään viisuminhakua varten visa.finland.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja  oleskelulupaa varten residencepermits.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) sivustolta löytyvän ajanvarauspalvelun kautta.

New Yorkin ja Los Angelesin pääkonsulaatit ottavat vastaan oleskelulupahakemuksia rajoitetusti. Mikäli haet oleskelulupaa Maahanmuuttoviraston määrittelemällä ”muulla perusteella”, tulee sinun jättää hakemuksesi pääkonsulaatissa. Suomen suurlähetystö Washingtonissa  ei vastaanota maahantulohakemuksia.

Pääkonsulaateilla ei ole nopeutettuja käsittelyaikoja, eivätkä tiedustelut hakemuksen tilasta nopeuta hakemuksen käsittelyä.