Lapsen syntymästä ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jotta ulkomailla syntynyt lapsi voidaan Suomessa merkitä väestötietojärjestelmään, tulee alkuperäinen syntymätodistus toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon.

Alkuperäisen syntymätodistuksen tulee olla laillistettu tai siihen tulee liittää apostille-todistus ja jos se on annettu jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä.

Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

EU-maan viranomaisen antamaan syntymätodistukseen apostille-todistusta ei tarvita, eikä asiakirjaa tarvitse myöskään käännättää, jos asiakirjaan on voitu liittää monikielinen vakiolomake.

Lomake

Lataa tästä Digi- Väestötietoviraston täytettävä PDF-lomake Ilmoitus ulkomailla syntyneestä Suomen kansalaisesta.


Lapsen syntymä Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain piirikunnan viranomaisen syntymätodistuksen (”certified birth certificate from the County Clerk”) tulee olla laillistettu Apostille-todistuksella. Ohjeet Apostille-todistuksen hankkimiseen löydät tästä linkistä. Huomioithan myös, että Yhdysvaltain osavaltioiden laillistamistoimistot eivät voi myöntää Apostille-todistusta terveysviranomaisen syntymätodistuksen (=”certified birth certificate from the Health Department”)

 

Avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi ja äiti suomalainen

Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella ja äiti on Suomen kansalainen lapsen syntymähetkellä ja isyys vahvistettu Yhdysvalloissa, voidaan isyys rekisteröidä Suomen väestötietojärjestelmään eli lapselle merkitä Suomessa isä. Päätöksellä tarkoitetaan esimerkiksi tuomioistuimen tai muun osavaltion viranomaisen päätöstä sekä oikeustoimen vahvistamista tai rekisteröintiä. Isyyspäätökseksi ei voida katsoa Yhdysvaltain syntymätodistusta. Yhdysvaltain isyyspäätöksen tulee olla laillistettu Apostille-todistuksella ja se tulee liittää syntymän rekisteröintiin. Ohjeet Apostille-todistuksen hankkimiseen löydät tästä linkistä. Isyyspäätöksen antava viranomainen vaihtelee osavaltioittain.  

 

Asiakirjojen palauttamista varten pyydämme liittämään mukaan valmiiksi maksetun FedEx/DHL/UPS/USPS -lähetteen/kuoren.