Lapsen syntymästä ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Jotta ulkomailla syntynyt lapsi voidaan Suomessa merkitä väestötietojärjestelmään, tulee alkuperäinen syntymätodistus toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lähetä lapsen syntymätodistus Digi- ja väestötietovirastoon. Voit myös jättää tai postittaa sen Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka lähettää sen Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröintiä varten. Asiakirjojen välitys edustuston kautta on maksullinen palvelu.

Alkuperäisen syntymätodistuksen tulee olla laillistettu tai siihen tulee liittää apostille-todistus(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja jos se on annettu jollakin muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on se virallisesti käännätettävä jollekin näistä kielistä.

Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on senkin oltava laillistettu. Suomessa auktorisoidun kielenkääntäjän(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) tekemä käännös kelpaa sellaisenaan.

EU-maan viranomaisen antamaan syntymätodistukseen apostille-todistusta ei tarvita, eikä asiakirjaa tarvitse myöskään käännättää, jos asiakirjaan on voitu liittää monikielinen vakiolomake(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lapsen syntymä Yhdysvalloissa

Jotta ulkomailla syntynyt lapsi voidaan Suomessa merkitä väestötietojärjestelmään, tulee alkuperäinen syntymätodistus toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Rekisteröimistä varten tarvitset:

  • Ilmoitus ulkomailla syntyneestä Suomen kansalaisesta (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
  • Yhdysvaltain piirikunnan viranomaisen syntymätodistuksen (”certified birth certificate from the County Clerk”), joka tulee olla laillistettu Apostille-todistuksella (katso ohje).  Huomioithan myös, että Yhdysvaltain osavaltioiden laillistamistoimistot eivät voi myöntää Apostille-todistusta terveysviranomaisen syntymätodistuksen (=”certified birth certificate from the Health Department”)
  •   Pyydämme liittämään mukaan valmiiksi maksetun FedEx/DHL/UPS/USPS -lähetteen/kuoren, mikäli haluat, että lähetämme alkuperäiset todistukset takaisin.  

Asiakirjat voit lähettää suoraan DVV:lle tai edustustoon. Jos lähetät dokumentit edustustoon, liitäthän asiakirjojen mukaan edustustolle (Embassy of Finland in Washington DC,  Consulate General of Finland in New York tai Consulate General of Finland in Los Angeles) osoitetun money orderin tai varmennetun shekin.

Väestötietoilmoituksen välittämisestä Digi- ja väestövirastolle perimme palveluhinnaston mukaisen palvelumaksun. Katso hinnaston kohta ” Väestötietoilmoituksen välittäminen Digi- ja väestötietovirastolle”.

Avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi ja äiti suomalainen

Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella ja äiti on Suomen kansalainen lapsen syntymähetkellä ja isyys vahvistettu Yhdysvalloissa, voidaan isyys rekisteröidä Suomen väestötietojärjestelmään eli lapselle merkitä Suomessa isä. Päätöksellä tarkoitetaan esimerkiksi tuomioistuimen tai muun osavaltion viranomaisen päätöstä sekä oikeustoimen vahvistamista tai rekisteröintiä. Isyyspäätökseksi ei voida katsoa Yhdysvaltain syntymätodistusta. Yhdysvaltain isyyspäätöksen tulee olla laillistettu Apostille-todistuksella ja se tulee liittää syntymän rekisteröintiin (katso ohje). Isyyspäätöksen antava viranomainen vaihtelee osavaltioittain.