EU:n ja USA:n neuvottelut kauppa- ja investointikumppanuussopimuksesta – UM toivottaa tervetulleiksi intressiryhmien kommentit neuvottelutavoitteista

EU ja Yhdysvallat perustivat kasvua ja työllisyyttä edistävän korkean tason työryhmän huippukokouksessaan marraskuussa 2011. Työryhmän tehtävänä oli selvittää keinoja tiivistää transatlanttisia kauppasuhteita talouskasvun ja työllisyyden parantamiseksi. Loppuraportti julkistettiin 12.2.2013. Työryhmä suositteli laaja-alaista ja kunnianhimoista transatlanttista kauppa- ja investointikumppanuussopimusta, joka sisältäisi kolme osa-aluetta: markkinoillepääsyn, sääntelyn ja globaalit säännöt. Loppuraportin julkistamisen jälkeen sekä EU että Yhdysvallat käynnistivät sisäiset valmisteluprosessinsa. EU:n komissio hyväksyi ehdotuksen neuvotteluohjeiksi 12.3.2013. EU:n neuvotteluohjeet on tarkoitus hyväksyä 14.6.2013 pidettävässä ulkoasiainneuvostossa.

Suomi kannattaa laaja-alaisen ja kunnianhimoisen transatlanttisen kauppa- ja investointisopimuksen neuvottelemista Yhdysvaltojen kanssa. Suomi tukee EU:n komission neuvotteluohjeisiin sisältyviä tavoitteita ja painopisteitä. Suomi pitää tärkeänä, että erityisesti palveluissa, julkisissa hankinnoissa, kaupan teknisissä esteissä ja tullimenettelyissä tavoitellaan kunnianhimoista sopimusta, joka avaisi kaikille eurooppalaisille yrityksille uusia markkinoillepääsymahdollisuuksia ja johtaisi vastavuoroiseen kaupan vapauttamiseen.

Yrityksillä, etujärjestöillä, kansalaisjärjestöillä ja muilla intressitahoilla on mahdollisuus esittää kommenttinsa Suomen neuvottelutavoitteisiin, joiden sisältöä ja taustoja on avattu oheisissa kahdessa liitteessä. Kommentit pyydetään 22.5.2013 mennessä sähköpostiosoitteisiin [email protected] ja [email protected].

EU:n ja Yhdysvaltojen välinen kauppa- ja investointikumppanuussopimus; Suomen tavoitteet
EU:n ja Yhdysvaltojen välinen kauppa- ja investointikumppanuussopimus; Kooste vaikuttavuusarvioista

Lue lisää: