Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén: Venäjän WTO-jäsenyys ei saa olla vain symboliikkaa


"EU:n laajentumisen jälkeen noin 50 prosenttia Venäjän ulkomaankaupasta tapahtuu unionin kanssa. Laajentunut EU tulee olemaan entistä merkittävämpi Venäjälle. Venäjän on huomioitava tulevassa kehitystoiminnassaan ja kaupallisessa lainsäädäntötyössä unioni", sanoi ulkomaankauppaministeri Jari Vilén puhuessaan Venäjä-seminaarissa Helsingissä torstaina.

"Venäjän integroitumisessa maailmantalouteen ei ole kysymys vain kauppa- tai ulkopoliittisesta suuntautumisesta, vaan paljon syvemmästä historiallisesta ja rakenteellisesta prosessista. Neuvostokehityksen lopputulos osoitti vakuuttavasti, että Venäjä voi pysyä muun maailman kehityksessä mukana vain osana maailmantalouden kokonaisuutta", totesi Vilén.

"Venäjän integroituminen maailmantalouteen on toistaiseksi kuitenkin ollut varsin ohutta - kaupan eli lähinnä energianviennin varassa, sen sijaan yritysten kansainvälistyminen on vasta kaukana tulevaisuudessa. Yksipuolinen tuotantorakenne, suuryritysten valta-asema, kilpailun puute, markkinoille pääsyn vaikeus eivät edistä integroitumista. Alhaisella kilpailukyvyllä perusteltu protektionismi ylläpitää jälkeenjääneisyyden noidankehää", sanoi Vilén.

"Venäjän valtio haluaa olla kiinteästi mukana kansainvälisessä yhteisössä, mutta ei halua luovuttaa suvereniteettiaan. Suuryritykset haluavat valloittaa maailmanmarkkinat, mutta eivät avata kotimarkkinoita ulkomaiselle kilpailulle. Vaarana on, että näillä edellytyksillä WTO-jäsenyydestä tulisi enemmän symbolinen kuin että se toimisi vetoapuna talouden uudistamisessa. Kaikki riippuu Venäjän nykyisen reformiprosessin etenemisestä ja onnistumisesta. Oleellisen tärkeää tulee olemaan sitoutumisen läpivieminen myös aluetasolle", sanoi Vilén.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Ukko Metsola, gsm 040 751 5173.








EU
Venäjä
WTO