Suhteiden historia

Suomen ja Yhdysvaltain suhteet juontavat juurensa 1600-luvulle, jolloin ensimmäiset suomalaiset saapuivat maahanmuuttajina Yhdysvaltoihin. Maat solmivat diplomaattisuhteet vuonna 1919.

Suomalaisia on saapunut Yhdysvaltoihin 1600-luvulta lähtien ja esimerkiksi yksi Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista, John Morton, polveutuu suomalaisista alkuaikojen maahanmuuttajista. 1800- ja 1900-lukujen taitteessa maahanmuutto Yhdysvaltoihin lisääntyi merkittävästi ja noin 390 000 suomalaista muutti Pohjois-Amerikkaan. Suomalaiset asettuivat Yhdysvalloissa keskilänteen ja maan luonteisosaan, jotka muistuttavat ilmastoltaan ja maisemiltaan Suomea.

Yhdysvallat tunnusti Suomen itsenäisyyden toukokuussa 1919 ja maat solmivat diplomaattisuhteet pian sen jälkeen. Diplomaattisuhteet katkesivat hetkeksi heinäkuussa 1944 ja ne solmittiin uudelleen elokuussa 1945.

Kylmän sodan aikana Suomi pysytteli puolueettomana, mutta teki yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa kaupan, kulttuurin, koulutuksen ja tieteen parissa. Yksi tärkeimpiä yhteistyön askelia oli Fulbright Finland -säätiön perustaminen vuonna 1949. Edelleen aktiivisesti toimiva säätiö edistää Suomen ja Yhdysvaltain suhteita tukemalla opiskelijoiden, tutkijoiden ja ammattilaisten liikkuvuutta maiden välillä.