Utrikesminister Tuomioja diskuterar EU:s grundlag på Din åsikt-sidorna

Pressmeddelande 129/2004
28.5.2004


Utrikesminister Erkki Tuomioja deltar i statsförvaltningens Din åsikt(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)-diskussion tisdagen den 1 juni kl. 10.30-11.30. Diskussionsämnet är "EU:s grundlag och regeringskonferensen".

Europeiska unionens regeringskonferens har sedan oktober i fjol arbetat för att reformera EU-fördragen med utgångspunkt i Europeiska konventets förslag. De frågor som ännu inte lösts inom ramen för förhandlingarna är främst sådana som anknyter till unionens beslutssystem. Avsikten är att man skall komma överens om fördraget om en konstitution för Europa vid Europeiska rådet i juni. Efter detta skall fördraget ratificeras av medlemsstaternas nationella parlament. Målsättningen är en effektivare, mera demokratisk och öppnare union. Grundlagsfördraget kommer att ersätta det nuvarande komplicerade och oenhetliga fördragssystemet.

Finlands huvudsakliga målsättning vid regeringskonferensen har varit att trygga den utvidgade unionens funktionsförmåga. I fråga om rådets röstningssystem stöder Finland en enkel och effektiv lösning som respekterar jämlikheten mellan medlemsstaterna. Vi anser det även vara viktigt att beslutsfattandet om offentlig välfärdsservice bibehålls på nationell nivå och att våra nordliga, mycket glest bebyggda områden beaktas i grundlagsfördraget.

Närmare information om ämnet finns på Europainformationens hemsida(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Du kan sända förhandsfrågor till diskussionen "EU:s grundlag och regeringskonferensen". Förhandsfrågorna med svar publiceras på Dinasikt.fi-forumet efter diskussionen

Förhandsfrågorna kan skickas ända till 31.5. kl. 12.00 via www. dinasikt.fi:s(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) responssida.











EU