Utrikesminister Erkki Tuomioja undertecknade avtal om skydd av investeringar mellan Finland och Armenien

Pressmeddelande 226/2004
5.10.2004


Utrikesminister Erkki Tuomioja undertecknade idag ett avtal mellan Finland och Armenien om främjande och skydd av investeringar vid en högtidlig ceremoni i Jerevan. För Armeniens del undertecknades avtalet av utrikesminister Vartan Oskanian. Avtalet har förhandlats fram på initiativ av Armenien.

Genom bilaterala avtal om främjande och skydd av investeringar försöker Finland trygga det finländska näringslivets verksamhetsförutsättningar i mållandet. Avsikten är att man genom avtalen skall undvika godtycklig behandling av investeringar, garantera att finländska investeringar inte diskrimineras jämfört med landets egna och tredje länders investeringar och öka investeringsmiljöns stabilitet och förutsägbarhet.

Utöver att skydda investeringar vill man med avtalet även påverka målländernas ekonomiska utveckling och respekt för internationella normer för arbetslivet samt främja de sociala förhållandena och miljöskyddet i dessa länder.

Finland har gällande avtal om skydd av investeringar med 48 länder. Inom oberoende staternas samfund (OSS) har man hittills ingått avtal med Azerbajdzjan, Kazakstan, Kirgizistan, Moldavien samt Uzbekistan. Förhandlingarna om ett nytt avtal med Ryssland fortsätter.

Armenien har under de senaste åren försökt öka det utländska intresset för investeringar i landet. Man har aktivt förhandlat om nya avtal om investeringsskydd och har redan ingått ca 30 avtal. För närvarande pågår förhandlingar om ytterligare drygt 20 avtal.

De utländska investeringarna i Armenien har ökat betydligt sedan 1994. År 2003 gjordes direkta utländska investeringar i Armenien till ett värde av uppskattningsvis 156 miljoner dollar, vilket innebar en tillväxt på ungefär nio procent jämfört med föregående år. Under innevarande år uppskattas de direkta utländska investeringarna stiga till 187 miljoner dollar, vilket skulle motsvara ca sex procent av landets BNP. I Armenien finns över 2 000 företag med utländskt kapital.

En stor del av investeringarna härrör från Grekland, Ryssland, Förenta staterna, Kanada och Frankrike, som alla har en betydande utlandsarmenisk befolkningsgrupp. Största delen av investeringarna har inriktats på energi-, trafik- och telekommunikationssektorerna.

Ingåendet av ett avtal om främjande och skydd av investeringar togs upp i samband med att Armeniens utrikesminister Vartan Oskanian besökte Finland i oktober 2000 och avtalsförhandlingarna inleddes i Jerevan i juni 2002.

Handeln mellan Finland och Armenien har varit obetydlig. Finlands export till Armenien 2003 motsvarade 2,3 miljoner euro och sjönk något från året innan. Finland har inte haft någon import från Armenien. Finland står för 0,3 procent av Armeniens import.

Närmare upplysningar: enhetschef Jukka Nystén, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5071, e-post [email protected].