Finland ska tillsammans med Frankrike leda ett internationellt skolmatsmöte i Paris

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio deltar onsdagen den 18 oktober i ett ministermöte för den internationella koalitionen för skolmat i Paris. Finland är tillsammans med Frankrike ordförande för koalitionen, och minister Tavio är koalitionsambassadör. Frankrikes president Emmanuel Macron håller ett tal i början av mötet.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio

Den globala koalitionen för skolmat som inrättades 2021 och leds av Finland och Frankrike, har redan 90 medlemsländer och över hundra partner. Målet för koalitionen är att alla skolelever ska ha tillgång till hälsosam och näringsrik skolmat senast 2030. Minister Tavio är också koalitionsambassadör.

Det finns 153 miljoner barn och unga i världen som inte har möjlighet att få tillräckligt med näringsrik och hälsosam mat varje dag. Skolmaten spelar en central roll när det gäller att stärka livsmedelstryggheten. Den förbättrar hälsan, studieresultaten och jämlikheten och bidrar till en fortsatt skolgång. 

”Gratis skolmat var en banbrytande innovation i Finland på sin tid. Vårt system som redan är 80 år gammalt är en av orsakerna till vår högklassiga utbildning. Skolmatsystemet hjälper också att uppnå målen för hållbar utveckling. Det är ett nöje och en ära att få vara skolmatsambassadör och arbeta för skolmatssystemet på internationellt plan”, säger minister Tavio.

I mötet deltar representanter från 63 medlemsländer och 56 partnerorganisationer, bland annat från FN-organisationer, civilsamhällesorganisationer, kommuner och akademier. Syftet med mötet är att förbättra ländernas och partnernas engagemang och åtgärder för att främja skolmat i hela världen. Koalitionen uppmuntrar länderna att investera i och utveckla egna skolmatssystem. Särskilt låginkomstländer behöver stöd i detta.

Enligt den senaste informationen får nu 418 miljoner barn skolmat, före covid-19-pandemin var antalet 388 miljoner barn. Koalitionen för skolmat har gett fart åt denna utveckling. Enligt utrikesministeriets oberoende utredning från september 2023 har det starka engagemanget på hög politisk nivå för att nå målen och parternas breda och nära samarbete samt det regelbundna informationsutbytet under ledning av medlemsländerna lett till att koalitionen nått framgång. Utredningen innehåller rekommendationer för koalitionens fortsatta arbete.

Världslivsmedelsprogrammet WFP leder sekretariatet för den internationella koalitionen för skolmat. 

Koalitionens första möte på ministernivå ordnades i Helsingfors hösten 2022.

(Länk till en annan webbplats.)

Mer information

(Länk till en annan webbplats.)