De nordiska och afrikanska ländernas utrikesministrar sammanträder i Algeriet

Statssekreterare Lauri Tierala representerar Finland i de nordiska och afrikanska ländernas utrikesministermöte i Algeriet den 16–18 oktober (Nordic–African Foreign Ministers’ Meeting, NAFM).

Senast samlades utrikesministrarna i Helsingfors i juni 2022. Utöver de fem nordiska länderna har 29 afrikanska länder bjudits in till mötet på utrikesministernivå. De nordiska och afrikanska ländernas utrikesministrar har sammanträtt årligen sedan 2001. Ministrarna ska diskutera brett frågor som rör fred och säkerhet, handel och ekonomi och multilateralt samarbete.

Statssekreterare Tierala ska hålla ett inledande anförande till en temadebatt om ekonomiskt samarbete och partnerskap. Hon ska också ha enskilda möten med de afrikanska ländernas utrikesministrar.

”Afrika ligger i Europas närområde, och ur ett strategiskt perspektiv är de afrikanska länderna allt viktigare. Konsekvenserna av Rysslands anfallskrig drabbar Afrika bland annat i form av sämre livsmedelstrygghet. Det är viktigt att vi för en dialog som stärker samarbetet och partnerskapet mellan våra länder”, säger statssekreterare Tierala. 

Utöver de egentliga diskussionerna ordnar Algeriet en paneldiskussion på ungdomsområdet med ungdomsdelegater från Afrika och Norden. Också till Finlands delegation hör en ungdomsdelegat. Den första paneldiskussionen på ungdomsområdet ordnades på Finlands initiativ vid NAFM-mötet i Helsingfors 2022.

Lisätietoja

  • Kaarina Airas, ambassadråd, enheten för Afrikas horn och östra Afrika, tfn +358 295 350 404
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].