Utrikesministrarna i Norden och 10 afrikanska länder sammanträder i Esbo

Pressmeddelande 10/2005
10.1.2005


De nordiska ländernas och tio afrikanska länders utrikesministrar sammanträder i Hanaholmens kulturcentrum den 13-14 januari för att diskutera konfliktförebyggandet i Afrika samt partnerskapet för utvecklande av demokrati och god förvaltning i Afrika såväl genom interna ansträngningar som med hjälp av externt stöd.

Det inofficiella mötet är en del av en serie regelbundna sammanträden för att utbyta åsikter. Det senaste mötet hölls i slutet av 2003 i Mocambique. Mötet utarbetar inga resolutioner, utan åsiktsutbytet utnyttjas då de enskilda länderna utformar sin utrikespolitik.

Av de afrikanska länderna har man inbjudit Benin, Botswana, Ghana, Lesotho, Mali, Mocambique, Nigeria, Senegal, Sydafrika och Tanzania. Bland dessa länder finns viktiga påverkare, såsom Nigeria, som för närvarande fungerar som Afrikanska unionens ordförande, och Sydafrika, som fungerar som förmedlare i många afrikanska konflikter. Största delen av länderna är representerade på ministernivå.

När det gäller förebyggandet av konflikter infaller mötet vid en tidpunkt där länderna i Afrika under de senaste åren i allt högre grad har tagit på sig att sköta krishantering och förmedlingsförhandlingar för att undvika att konflikter tillspetsas. Den tidigare organisationen för afrikansk enhet, OAU, har blivit Afrikanska unionen och har inlett fredsbevarande insatser till exempel i Darfur i Sudan och planerar även insatser i andra länder. Inom den afrikanska säkerhetsarkitekturen finns utöver AU även regionala organisationer, såsom det västafrikanska Ecowas. Även dessa har inlett fredsbevarande insatser i situationer där man förgäves väntat på att FN skall inleda sin fredsbevarande verksamhet.

Det andra viktiga temat är Afrikas eget utvecklingsinitiativ New Partnership for African Development (NEPAD). I den ingår en panel för kollegial utvärdering, African Peer Review Mechanism, där förvaltningssystemen för de länder som anslutit sig utvärderas och man föreslår förbättringar till dem. Över tjugo afrikanska länder har redan anslutit sig till panelen för kollegial utvärdering, och de första bedömningarna, bland annat av vissa av de länder som anländer till mötet, kommer att vara färdiga i början av 2005. Under mötet diskuteras även utvecklingen beträffande demokratin och de mänskliga rättigheterna på den afrikanska kontinenten. Ur de afrikanska ländernas synvinkel anknyter även ett ökat externt stöd till Nepads partnerskapsidé. För att styra detta utarbetar de strategier inom ramen för organisationen och på det nationella planet.

Vid mötet diskuteras även kontrollen över globaliseringen samt utbyts åsikter om FN-reformen och aktuella världspolitiska frågor. Tanzanias utrikesminister Jakaya Kikwete, som anländer till Finland för mötet, fungerar tillsammans med utrikesminister Tuomioja som Helsingforsgruppens ordförande. Arbetsgruppsrapporterna inom ramen för processen skisserar upp nya idéer angående globalisering och demokrati och håller som bäst på att färdigställas, och en Helsingforskonferens som kommer att hållas i Helsingfors i september 2005 är under beredning.

Närmare upplysningar om mötets teman: Chefen för enheten för södra Afrika Riikka Laatu, tfn (09) 1605 6235













Om mötets deltagare(Länk till en annan webbplats.)

Om Helsingforsprocessen(Länk till en annan webbplats.)

Om Afrikanska unionen(Länk till en annan webbplats.)

Om Nepad(Länk till en annan webbplats.)