Helsingforsprocessens slutrapport framhåller förändringar i den globala samhällsstyrningen

Pressmeddelande 208/2005
29.6.2005


Helsingforsprocessen som stöder jämlik och demokratisk globalisering har publicerat sin slutrapport Mobilising Political Will i Chatham House, London. Rapporten som är slutresultatet av tre års arbete innehåller flera rekommendationer beträffande globaliseringens problem. Den centrala iakttagelsen i rapporten är att de globala förvaltningsstrukturerna inte mera motsvarar utmaningarna och processerna i dagens värld. I rapporten föreslås att man grundar ett nytt slags multiaktörssamarbetsgrupp vars medlemmar skulle väljas ur regeringar, organisationer och näringslivet. Enligt rapporten behövs en ny form av samarbete där flera sektorer ingår eftersom de nuvarande internationella processerna är otillräckliga när det gäller att svara mot globaliseringens problem.

Helsingforsprocessen grundades år 2002 på Finlands och Tanzanias regeringars initiativ. Som stöd och bakgrund för Helsingforsprocessen finns talrika kommittéer och kommissioner som redan tidigare har dryftat globala problem och deras lösningar. Som inspiration för Helsingforsprocessen har också ILO:s kommission om globaliseringens sociala dimension, vilken leddes av Finlands och Tanzanias presidenter år 2002, fungerat.

Rapporten som offentliggjordes i London omfattar talrika rekommendationer som grundar sig på tyngdpunkterna i FN:s millenniemålsdeklaration. Olika intressentgruppers inbördes växelverkan betonas i slutrapporten som förutom den nya samarbetsgruppen förespråkar följande:

- G20+bör utvidgas för att komplettera G8
- Världshandelsorganisationen WHO:s beslutsfattningsprocess bör bli mera transparent
- Ett nytt internationellt fördrag om växthusgaser behövs, så att utsläppen minskar med 15-30 procent till år 2020 och med 60-80 procent till år 2050
- Ett människorättsråd som skulle koncentrera sig på att följa upp och övervaka internationella människorättsfördrag borde inrättas inom FN
- Bättre administration av donerade medel behövs när det gäller stora understödsprogram som Darfur och tsunamikatastrofen i Asien

Tanzanias utrikesminister och Helsingforsgruppens ena ordförande Jakaya M. Kikwete sade vid publiceringstillfället:
”Rekommenderade av Helsingforsgruppen fortsätter Tanzanias och Finlands regeringar att understöda växelverkan mellan olika opinionsbildare. Under processens gång har det blivit klart och tydligt att det internationella samfundet inte saknar lösningar på de problem som behandlas, utan snarare kapacitet för att verkställa beslut. Vi hoppas att de som har medverkat ska föra gruppens rekommendationer vidare till internationella forum. För vår del stöder vi också denna utveckling. Helsingforskonferensen som äger rum nära inpå FN:s toppmöte fungerar som startskott för denna process.”

Finlands utrikesminister och Helsingforsgruppens andra ordförande Erkki Tuomioja konstaterade:
”Rapporten är höjdpunkten av tre års arbete. Gruppens rekommendationer är unika därför att de har uppstått genom att man har granskat globaliseringens dimensioner i sin helhet, och det har gjorts av representanter för en bred bas. För att effektivt kunna lösa de problem som tas upp förutsätts att man bildar sig en vidare helhetssyn, vilket vi har gjort.”

”G8 innehar en betydelsefull roll när det gäller globala frågor. Storbritanniens premiärminister Tony Blairs agenda har fokuserat på Afrikas skuld- och fattigdomsproblem och på klimatförändringen. Helsingforsgruppens rapport erbjuder många motiverade rekommendationer beträffande dessa problem, men också vidare referensramar och problemfält att syna. Den första Helsingforsprocessen bidrog på 1970-talet till att öst och väst närmade sig varandra och till att det kalla kriget tog slut. På motsvarande vis har den andra Helsingforsprocessen nu strävat efter att bygga en bro mellan syd och nord, och att driva fram demokrati och jämlikhet i internationella relationer. Vi har förbundit oss till ambitiösa och betydande målsättningar.”

Finlands och Tanzanias regeringar har inom ramarna för Helsingforsprocessen också samlat en grupp av så kallade vänländer, vars syfte är att fungera som ett slags klangbotten för Helsingforsprocessens förslag. Vid Helsingforsprocessens vänländers tjänstemannamöte 21-22 juni uttryckte de 14 närvarande ländernas representanter sitt enhälliga understöd för den samarbetsgruppsmodell som Helsingforsgruppen presenterade, samt diskuterade de förslag som Helsingforsprocessens sakkunniga lagt fram. Förutom Finland och Tanzania var Algeriet, Brasilien, Egypten, Spanien, Sydafrika, Indien, Storbritannien, Kanada, Malaysia, Mexiko, Thailand och Ungern representerade.

I sin nuvarande form når Helsingforsprocessen sin kulmen den 7-9- september då Helsingforskonferensen arrangeras i Finlandiahuset. Till konferensen har inbjudits cirka 400 olika aktörer för att diskutera Helsingforsprocessens slutresultat och de påföljande åtgärderna för att valda förslag ska verkställas.

Närmare upplysningar: ambassadör Ilari Rantakari, tel. 040 709 4245, Helsingforsprocessens generalsekreterare, verkställande direktör för CMI Pauliina Arola, tel. 09 698 7024, 040 517 2924, och projektassistent Martti Antola vid utrikesministeriets enhet för allmänna globala frågor, tel. 09 1605 5934, 040 589 1497

























Helsingforsprocessens webbsidor(Länk till en annan webbplats.)

Slutrapport Mobilising Political Will