Helsingforsprocessen söker nya lösningar för att trygga mänskliga rättigheter och kvinnors säkerhet

Pressmeddelande 217/2004
28.9.2004


Enligt utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki har avsaknaden av samförstånd mellan regeringar hindrat FN:s människorättskommitté från att ingripa i våldet mot kvinnor med
det allvar som situationen skulle förutsätta. Lehtomäki uppmanade till allmän debatt om hur vi kunde förstärka den internationella förvaltningen av mänskliga rättigheter och bilda en internationell gemensam front mot våld mot kvinnor.

Lehtomäki öppnade på tisdagen Helsingforsprocessens första nationella seminarium, som behandlade de internationella utmaningarna för mänsklig säkerhet. Vid seminariet i Helsingfors gavs råd på vägen till Helsingforsprocessens arbetsgrupp för mänsklig säkerhet som i slutet av veckan sammanträder i Kairo och som i januari skall avge sin rapport till Helsingforsgruppen. Helsingforsgruppen leds av Finlands och Tanzanias utrikesministrar. Seminariet "Mänsklig säkerhet nu" anordnades av utrikesministeriet i samarbete med Helsingforsprocessens sekretariat och den globala medborgarplattformen.

Utöver regeringar och medborgarorganisationer deltar även näringslivet i Helsingforsprocessen. "För företagens samhällsansvar är det viktigt att vi finner konkreta åtgärder för att främja en hållbar utveckling och mänsklig säkerhet", konstaterade den finländske medlemmen i Helsingforsprocessens arbetsgrupp för mänsklig säkerhet, Martin Granholm, som fungerar som rådgivare i strategisk ledning vid UPM-Kymmene.

Lehtomäki: Kvinnorna bör ses som resurs för utveckling baserad på mänskliga rättigheter

Enligt utrikeshandels- och utvecklingsminister Lehtomäki innebär en förbättring av kvinnans ställning en förbättring av livskvaliteten för hela det omgivande samhället. Kvinnorna bör enligt Lehtomäki ses som en förändrande kraft och som en betydande utvecklingsresurs.

Det utvecklingspolitiska program som regeringen godkände i början av året och regeringens människorättspolitiska redogörelse som godkändes i år betonar de mänskliga rättigheterna som utgångspunkt för utvecklingen. "Ett bristfälligt genomförande av ekonomiska, sociala och bildningsmässiga rättigheter berör ofta särskilt kvinnor och flickor. Till exempel brister i anordnande av grundutbildning innebär alltför ofta att flickor inte ges rätt till utbildning. Detta har å sin sida långtgående återverkningar på hela samhällets utvecklingsförutsättningar", konstaterar minister Lehtomäki.

Lehtomäki fäste särskild uppmärksamhet vid bekämpningen av människohandel. "Finland är redo för ett omfattande samarbete med andra regeringar, internationella organisationer och medborgarorganisationer för att hjälpa människohandelns offer. Finland anordnade senaste vecka en konferens om människohandel i samarbete med OSSE. Helsingforsprocessen är en metod för att fortsätta arbetet i detta avseende", säger minister Lehtomäki.

Amnesty: Genomförandet av mänskliga rättigheter förutsätter politisk vilja och resurser

Enligt Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty International i Finland är respekten för mänskliga rättigheter den centrala utmaningen för främjande av mänsklig säkerhet och samtidigt den enkla lösningen på detta problem. "Världens människor behöver en globalisering av de mänskliga rättigheterna. De mänskliga rättigheterna skall i detta sammanhang förstås både som en befrielse från rädsla och en befrielse från nöd", konstaterade Frank Johansson vid seminariet i tisdags.

Enligt Johansson har Helsingforsprocessen då den gripit sig an denna utmaning ur Amnesty Internationals synvinkel funnit de rätta problemen och deras inbördes sammanhang. "Våldet mot kvinnor, hiv/aids-epidemin samt spridningen av lätta vapen är alla globala problem vars lösning skulle innebära ett stort steg för att minska den absoluta fattigdomen och otryggheten. I vissa delar av världen kan dessa som värst kondenseras i en händelse: en ung man med stormgevär som våldtar en kvinna i grannbyn och smittar henne med HIV", konstaterade Johansson.

Johansson utmanade även det politiska beslutsfattandet. "Det finns information om hur vapenhandeln kan kontrolleras, jämställdheten främjas och om hälsoupplysning och hälsovård. Frågan lyder: finns det en politisk vilja och resurser för att göra detta?

Närmare upplysningar: Juha Mustonen, Helsingforsprocessens sekretariat, tfn +358 40 583 0945, Frank Johansson, Amnesty International, tfn +358 50 367 6311, och Martin Granholm, UPM Kymmene, tfn +358 204 15111.
























Diskussion (på finska)

www.helsinkiprocess.fi(Länk till en annan webbplats.)