Kommunikationens nya gyllene era

Under sina fem år på ambassaden har press- och kulturrådet Elna Nykänen Andersson noterat en stor förändring i kommunikationens roll inom politik och diplomati. ”Handlingar har betydelse – men det har orden också, och inte minst bilder.”


 

När jag i mars 2019 inledde mina fem år som press- och kulturråd på Finlands ambassad i Stockholm var det någon som sade till mig att varje sådan period innehåller en stor händelse som definierar ens tid på posten. Vad kommer det att vara för mig, undrade jag, och trodde sedan att jag fick mitt svar efter ungefär 10 månader när ett mystiskt virus började sprida sig i Kina och så småningom i Europa. This is it, coronakrisen, händelsen med stort H.

Några år med digitala möten, distansarbete, inställda, virtuella eller hybridevenemang följde, samt en hel del oro och kriskommunikation. Inte minst de stängda gränserna, de ständigt nya reglerna och alla svårigheter med dem ledde till ett stort behov av kommunikation från vårt håll.

Och när vi precis börjat lämna coronakrisen bakom oss och börjat förbereda oss för en mer normal tillvaro kom oroande nyheter från gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Ryssland samlade trupper där, säkerhetsläget såg alltmer spänt ut, och i februari 2022  inledde ryska styrkor en fullskalig invasion av Ukraina.

Vi på ambassaden fick mycket att göra, från att ordna möten mellan tjänstemän och politiker i Sverige och Finland till att rapportera hem om diskussionen i Sverige och svara på frågor från journalister om Finlands Natoprocess. 2023 såg vi dessutom en eskalering i konflikten mellan Hamas och Israel – något som inte påverkar oss på ambassaden lika direkt, men som ändå har en stor påverkan på samhällsklimatet och världspolitiken. 

Samtidigt ville vi inte glömma allt det andra vi vill arbeta för: att exempelvis uppdatera den något stereotypa synen på Finland i Sverige, hjälpa svenska ungdomar att upptäcka Finland som studieland och stötta finländska företag som vill till den svenska marknaden, från innovativa matproducenter till teknikföretag som ser möjligheter inom den gröna transformationen.

Kommunikation är inte en exakt vetenskap – det är det som gör det spännande

Mitt i allt detta är det kanske mest slående ur min synvinkel hur viktig kommunikationens roll har blivit under dessa år. En gång för länge sedan var det typiska att kommunikatörer involverades i olika aktiviteter i sista skedet. Just det, vi ska ha en pressrelease också!

Idag känns det som att vi lever i någon slags gyllene tid för kommunikation: på grund av det försämrade säkerhetsläget har både orden och bilderna fått en ny tyngd. Allt sägs och publiceras i en ny kontext. Fler och fler har insett vikten av en genomtänkt kommunikationsstrategi som vävs in i en organisations arbete i alla olika stadier.

Handlingar har betydelse – men det har orden också, och inte minst bilder. De kan hjälpa oss att nå våra mål, inte bara berätta om dem, om de används rätt. 

Strategisk kommunikation och kriskommunikation är något som det pratats om mycket sedan Rysslands invasion – exempelvis hur Ukrainas skickliga kommunikation har påverkat kriget, hur Ryssland i sin tur använder desinformation, hur Finland har kommunicerat kring gasläckan i Östersjön eller situationen vid den östra gränsen, hur Sverige har hanterat kommunikationen kring korankrisen eller i fall det var lyckat eller ej när Sveriges politiska ledning i Sälen pratade om hotet av krig.

Kommunikation är inte någon exakt vetenskap, utan det ingår alltid ett visst mått av osäkerhet i hur utfallet blir – det är därför jag finner det så intressant. Det är spännande, och ofta mycket avslöjande, att följa reaktionerna.

När jag nu tackar för mina fem år på ambassaden i Stockholm är det med tacksamhet och lite vemod. Det har varit lärorikt, omvälvande och en stor ära att få arbeta i republiken Finlands tjänst. Vad nästa femårsperiod för med sig kan vi inte veta, lika lite som jag visste i mars 2019 att min tid här skulle färgas inte av en stor händelse, utan många, vissa mindre och vissa större än jag någonsin hade kunnat föreställa mig.

Elna Nykänen Andersson

Elna Nykänen Andersson arbetar som press- och kulturråd vid Finlands ambassad i Stockholm.