Kolis nationallandskap, sjö i en stilla sommarbris och andra konstverk på Finska Borgen

De flesta besöker ambassaden för att sköta praktiska ärenden som att få sitt pass förnyat, för att förhandsrösta i finska val eller för att träffa någon av våra tjänstemän. Men här finns också en hel del konst att upptäcka. Låt oss börja vår konstvandring – det här är mina personliga favoriter!


Då du väl kommit in i ambassadens reception och lyfter blicken, upptäcker du ambassadens största konstverk, Tapani Mikkonens (1952–2014) ”Skymningens ljus”. Verket täcker större delen av väggen från nedre botten till taket i andra våningen och är hela 2,8 meter brett och 5 meter högt.

Konstverket är ett beställningsverk skapat speciellt för ambassaden i Stockholm. Det beställdes av finska staten då nybygget av ambassaden hade precis inletts år 2000. De första skisserna fick Mikkonen göra med byggritningar som utgångspunkt och han kunde besöka platsen först senare då bygget hade kommit så långt att man kunde se, eller ana, hur rummet skulle se ut som färdigt.

Konstverket består av rutor som bildar en helhet, en abstrakt bild från Koli som är ett av Finlands mest kända nationallandskap. Litografins mönster och grå nyanser återspeglar glastegelväggen intill och skapar en harmonisk upplevelse.


Vi stannar kvar i bottenvåningen och går mot bankettsalen. Där finns ett annat verk som beställdes speciellt för just denna byggnad: Carolus Enckells (1945–2017) ca 18 kvadratmeter stora målning ”Adam”. Verket är en oljemålning målad på aluminiumplattor.

Konstnären har själv beskrivit verket som ”en färgkomposition på en vägg bestående av 36 delar vars inbördes storleks förhållanden samtidigt är dess komposition”. Enckell ville att verket skulle uppfattas som en dekorativ förändring i rummet, inte som ett separat konstverk. Färgvärlden i verket är koncentrerad till några få klara färger, namnet Adam står för den röda färgen.

Konst i bastun


Självklart finns det en bastu på ambassaden och i bastukammaren har två fina nutida konstverk placerats: ett fotografiskt verk av Maria Ylikoski och ett textilt konstverk av Ulla-Maija Vikman.

Maria Ylikoski (f. 1966) är en foto- och videokonstnär som i sina verk ofta skildrar relationen mellan människan och omgivningen. I bastuns sällskapsrum ser vi hennes konstverk ”Hylla” ur serien ”Ideas of Order” från år 2000. Motivet i fotot är en hylla som bildar ett geometriskt mönster placerad på en rutig kakelvägg, kanske i en simhall, för tankarna till en bastu, som mycket riktigt finns i rummet intill. En liten teaser inför bastubad!


Ulla-Maija Vikmans (f. 1943) textilverk ”Vattenmålning” på motsatta sidan för tankarna till rinnande vatten eller en sjö i en stilla sommarbris. Oftast får man ju inte peta på konstverk men detta kan jag inte låta bli att röra: bara en liten smekning på den blåskiftande ”vattenytan” får hela konstverket att röra på sig i vågor. Detta underbart lugnande konstverk har fått en perfekt placering i ett utrymme som är avsett för avkoppling.


De flesta konstverken som finns på ambassaden ägs av finska staten och är lån från Finlands nationalgalleri. Men år 2014 donerade Anneli Cedergren det grafiska konstverket "Båtakter", gjort av hennes far Kaarlo Hildén (1886–1963), till Finlands ambassad i Stockholm. Bilden är en vy från Kaarlo Hildéns ateljéfönster i Västra hamnen i Helsingfors 1954 med en sjöman som målar det stora fartyget med en klarröd färg. Här på ambassaden för motivet tankarna till den närliggande Värtahamnen och Finlandsbåtarna som ligger där, redo att ta oss till hemlandet.

Pia Lundström

Pia Lundström arbetar som press- och kulturkoordinator på Finlands ambassad i Stockholm.