En dos av grannavund är bra – Finland och Sverige har tur att ha varandra som en högklassig sparringpartner

Pasi Myöhänen är ambassadens nya press- och kulturråd sedan den 4 mars 2024. Myöhänen har tidigare arbetat bland annat som korrespondent för Yle och MTV3 i London, nyhetsreporter och nyhetsproducent på Radio Finska i Sverige och som korrespondet för Nelosen uutiset i Stockholm. Till ambassaden kommer han närmast från kommunikationsbyrån Milton Sweden där han arbetade som PR- och kommunikationskonsult. I sin första kolumn som press- och kulturråd reflekterar han över likheter och olikheter mellan Sverige och Finland och hur en rätt dos av avundsjuka kan fungera som en spegel som får grannen att förstå vad den saknar.

Pasi Myöhänen står utomhus med hustak och träd i bakgrunden.
 

Sandningsgruset som knastrar under skorna. Morgonens och eftermiddagarnas vintriga mörker. Och koffeinberoende på världens högsta nivå.

Men också ren natur, låg korruption och plats i topp 10 på listan över världens lyckligaste folk.

En svensk vän beskrev nyligen för mig hur vi verkligen ”lever så lika liv” i Finland och Sverige, och det är lätt att hålla med om åsikten – både när det gäller fördelar med länder och problem som ska lösas.

Likheten mellan länderna var någonting som var mycket fördelaktigt när jag jobbade som korrespondent i Sverige.

Då väckte till exempel den könsneutrala äktenskapslagen som stiftades 2009 stort intresse i hemredaktionen, eftersom det ännu inte fanns någon motsvarande lag i Finland.

Och denna ”nationalsport” av att jämföra Finland med Sverige fortsätter i finska nyhetsredaktioner. Nu kan finska tidningar fråga om det inte är dags att införa en helt mobilfri grundskola som Sverige planerar att göra – eller om man borde ta inspiration av den svenska arbetsmarknadsmodellen. 

När jag var korrespondent i Storbritannien var liknande storyidéer svåra att sälja. Direkta jämförelser mellan Finland och Storbritannien är oftast inte så intressanta, eftersom länderna är så olika på så många sätt – man behöver bara titta på skillnader som storleken och det geografiska läget. 

Då jag senast bodde i Sverige var året 2011 och jämfört med den tiden ses Finland nu oftare med beundran i svenska medier. Pandemin och det ryska kriget mot Ukraina väckte svenska mediernas intresse för möjliga lärdomar från Finland inom försvar och civilberedskap, och för Finlands del handlar det om att gärna dela med sig av dessa.

Samtidigt fortsätter Finland att leta efter exempel från Sverige eftersom det är svårt att tänka sig en bättre sparringpartner. Näringslivets mångsidighet får finländarna att kasta avundsjuka blickar mot Sverige – och det gör även de kulturella framgångssagorna, till exempel inom musik.

Men en rätt dos av avundsjuka kan fungera som en spegel som får grannen att förstå vad den saknar. Och Sveriges framgångar påminner vår nation på andra sidan av Bottniska viken att allt som är möjligt för Sverige är möjligt för andra också, som kommer från tjälens och sandningsgrusets länder.

Pasi Myöhänen

Pasi Myöhänen arbetar som press- och kulturråd vid Finlands ambassad i Stockholm