Ambassadör Maimo Henrikssons hälsningstal på Samfundet Sverige–Finlands självständighetsdagsfest den 6.12.2023

Samfundet firade självständighetsdagen den 6 december 2023 på Moderna Museet i Stockholm i närvaro av Kronprinsessan Victoria och med högtidstal av professor Bengt Kristensson Uggla, Åbo Akademi och tal av Finlands ambassadör i Stockholm Maimo Henriksson. Denna tillställning inledde Samfundets 100-årsjubileum 2024.

Samfundet Sverige-Finland inleder 100-årsfirandet på Moderna Museet i Stockholm i närvaro av bl.a. kronprinsessan Victoria

Ers kungliga höghet

Herr ordförande, ärade medlemmar av Samfundet Sverige-Finland,

Kära Finlands-vänner

Tack för de starka orden, herr ordförande. Ja, det är nog så att självständighetsdagen känns särskilt betydelsefull för oss finländare i dessa tider, när den ryska aggressorn återigen har inlett ett anfallskrig i vår del av världen. För finländarna blev det ryska anfallet mot Ukraina en stark upplevelse på grund av vår historia och krigen under åren 1939–45. Dessutom fanns det tydliga paralleller mellan Rysslands agerande i januari/februari 2022 och det sovjetiska agerandet hösten 1939. Ryssland försökte ju få Ukraina att provoceras till anfall, men Ukraina motstod testet. Vinterkriget började med de av Sovjetunionen iscensatta skotten i Mainila, en liten by vid Finlands östgräns. Sovjetunionen anklagade Finland för denna incident, där de facto sovjetiska soldater var utklädda i finska uniformer. Sedan anföll Sovjetunionen Finland, den 30 november 1939.

Det var dessa händelseförlopp som gjorde att opinionen gällande ansökan om Nato-medlemskap så snabbt svängde i Finland. Redan på en vecka hade positionerna förändrats så att mer än 50 procent av finländarna förordade medlemskap och under 20 procent ställde sig negativt – positionerna hade helt enkelt bytt plats. Idag ligger stödet för Nato-medlemskap på ca 80 procent. I Sverige ställde man många gånger under våren 2022 frågan: varför är det så bråttom? För en finländare var det självklart att det var bråttom. Det hade visat sig att vi hade en granne, som också i nutid ville ta till vapen mot en annan av sina grannar, därtill ett broderfolk, ukrainarna – och dessutom helt utan orsak.

För att ta till Finlands-kännaren, professorn och diplomaten Krister Wahlbäcks träffande metafor: Jättens andedräkt kändes starkt hos oss och den luktade ännu mer illa än tidigare. Då gällde det att skydda sig och Nato erbjöd det bästa till buds stående skyddet. Samfundet har förresten gjort en stor gärning när man nu tillsammans med Kulturfonden för Sverige och Finland har gett ut Jättens andedräkt i ny upplaga. Boken utkom också i finsk översättning för en tid sedan.

Jag skulle ha önskat att vi idag hade kunnat fira Finlands självständighetsdag med båda länderna inne i Nato. Sveriges medlemskap är viktigt för oss av två orsaker. För det första har vi den osjälviska orsaken: Sverige är vår bästa vän och vi vill Sverige allt gott inklusive uppnåendet av sin målsättning att bli Nato-medlem. För det andra har vi den själviska orsaken: försvaret av Finland liksom vår försörjningsberedskap försvåras avsevärt om vi inte har det djup i försvaret och de logistikrutter som Sverige kan erbjuda. Sverige har gjort allt som varit överenskommet. Sverige hämtar med sig betydande förmågor, såsom starka luftstridskrafter, en kapabel flotta och en effektiv försvarsindustri. Allt detta gynnar Nato som helhet.

I det ganska dystra omvärldsläget som vi har idag finns det ett spår som är enbart positivt och det är det svensk-finska samarbetet. Det har i olika festtal på senare tid analyserats huruvida vi har den intensivaste relationen sedan 1809, sedan andra världskriget eller rentav den intensivaste relationen någonsin. Själv har jag varit av den åsikten att vi har den intensivaste relationen sedan andra världskriget. Då hjälpte Sverige oss med vapenhjälp, man tog emot 70 000 finska krigsbarn och svenskar var redo att ge det allra dyrbaraste, sina liv, för Finlands sak. De svenska frivilliga räknades i tusental. Men nu har jag ändå kommit till att vi nog har den tätaste relationen någonsin, för vi har volymen och bredden. Bara ett exempel: år 1938 reste 35 000 svenskar till Finland, år 2022 stod svenskarna för mer än 400 000 övernattningar i Finland, på detta kommer dagsresenärerna.

Mina damer och herrar,

Den finska regeringens regeringsprogram säger att Sverige är vår viktigaste bilaterala partner. Detta har aldrig tidigare uttalats på detta sätt i ett regeringsprogram, däremot har vi nog haft motsvarande formuleringar i de senaste regeringarnas utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelser. Det är glädjande att den finska regeringen nu också lever upp till sina formuleringar: snart har vi haft nästan alla ministrar på besök i Stockholm. Därtill har flera av riksdagens utskott redan hunnit besöka sina kollegor i riksdagen. Början av året ser lika fullbokad ut som hösten varit. Det har faktiskt varit ännu mera samverkan än under Nato-våren 2022.

Man har träffats också på högsta nivå. I februari träffades Sveriges och Norges statsministrar och Finlands president på Harpsund för ett säkerhetspolitiskt möte. I september hade president Sauli Niinistö och doktor Jenni Haukio äran att få vara med på festligheterna när Kung Carl XVI Gustaf firade 50 år på tronen. Kungen hade valt att fira i den nordiska familjekretsen, en i Finland mycket uppskattad markering. Som en särskild, fin gest till Finland besökte kronprinsessan Victoria och prins Daniel veckan därpå Helsingfors och Lovisa. Vårt varmaste tack för detta besök, som var en stark upplevelse för oss finländare. Jag kommer alltid att minnas torget i Lovisa, fullt av både Lovisabor och tillresta – och sedan det lämmeltåg av mina landsmän, som började vandra genom staden tillsammans med det kungliga sällskapet.

Det är således ett händelserikt år i de svensk-finska relationerna som vi kan se bakåt på idag, när Finland firar 106 år av självständighet. Dagen är för oss finländare en högtidlig dag och en dag av stolthet. Vi har vandrat en lång väg från den fattiga unga staten år 1917 till den nordiska välfärdsstat, demokrati och rättsstat som vi har idag.

I Finland firar de flesta dagen med att sitta hemma i soffan, äta gott och titta på TV. Man tittar på sändningen från presidentens självständighetsmottagning, en tillställning med ungefär 1700 högtidsklädda gäster. Frack och lång festklänning är klädkoden, i motsats till Nobel-middagen är detta en stående mottagning, som dock också avslutas med dans. Och ungefär samtidigt i hemmen, kl. 18 på kvällen, tänder man ljus i fönstret, två ljus skall det vara per fönster, och man minns alla dem som offrat sitt liv för det självständiga Finland.

Tack för att ni alla, kronprinsessan och samfundets medlemmar med vänner, kommit hit i kväll för att fira Finland, för att fira 106 år av självständighet. Tack till samfundet för denna fina tradition. Tack för vänskapen, vår bästa vän Sverige!

Foto: Minna Storm, Samfundet Sverige–Finland

Ambassadör Maimo Henriksson

Maimo Henriksson är ambassadör vid Finlands ambassad i Stockholm sedan hösten 2021.