Visste du att…

...Ingvar Kamprad snusar. Vid sitt senaste besök i snusglada Tornedalen fyllde han på förrådet.
...Och att snuset just nu igen är en aktuell fråga som binder Sverige och Finland samman genom handelsminister Ewa Björlings senaste utspel om att försöka få rätt att exportera svenskt snus till andra EU-länder.
...Och att – ja, Ewa Björling snusar.

Snus Finland är helt beroende av svenskt snus. All snusförsäljning är förbjuden i Finland ända sedan Finland gick med i EU år 1995. Samma förbud gäller i övriga EU utom i Sverige. Sverige lyckades i sina medlemsvillkor få med ett undantag som tillåter snusförsäljning. Men bara i Sverige och på svenskflaggade fartyg på svenskt vatten. Det blir lite lustigt när man tar Finlandsbåten och läser skyltarna på snuskylen: där står exakt mellan vilka klockslag kylen går att öppna eller ej. Olika tider beroende på i vilken riktning båten går. Det gäller att hålla koll på minuterna där! Och det tas inte särskilt väl emot om man som resenär från Sverige kommer tomhänt till snushungrande finländska vänner och bekanta – nej, bättre då att ta upp beställningar innan man åker iväg.

Det har varit ett antal politiska turer kring snuset i Finland. Traditionellt har snusandet varit vanligt i det svensktalande Österbotten och bland finlandssvenskar mer än bland finskspråkiga. Därför blev ramaskriet extra högljutt just i Österbotten när en tobaksutredning för drygt ett år sedan föreslog att all användning av snus skulle förbjudas i Finland. Förslaget skulle i ett slag skapa tusentals nya brottslingar! För är det någon som tror att snusarna snällt skulle avstå från sitt snus? Nej, smuggling och smygsnusning var de förhärskande alternativen i den ymniga bloggvåg som följde. Som att förbjuda vin i Frankrike, te i England och öl i Tyskland och Danmark!

Finlands Europaminister Astrid Thors tog med sig snusdosor till Bryssel. Hon sitter i regeringen för Svenska folkpartiet som värnar svenskan i Finland och de svenskspråkigas intressen. Där fick Ewa Björling lite draghjälp, för hennes önskan om att få exportera svenskt snus är på inget sätt ny.

Hundratals snusanhängare demonstrerade på torget i det svenskspråkiga österbottniska Jakobstad sedan två brandmän blivit dömda för olaglig snusförsäljning.

Polisen i Torneå-Haparanda befarade kaotiskt läge i fall av totalförbud vid en gräns där man mer och mer har jobbat just för att göra gränsen allt mindre kännbar.
Många raljerade över att Finland nu kan bli den mest förbudsivriga, när man traditionellt har förknippat Sverige med förbudsmentalitet.

Nu har utredningen resulterat i ett lagförslag. Fortfarande förbud mot import, försäljning och annan överlåtelse av snus, men – och här är skillnaden till utredningens förslag – tillåten införsel till Finland av högst 30 snusdosor à 50 gram för eget bruk. Bara eget bruk! Inte ge bort en enda liten prilla till kompisen som inte varit i Sverige på länge och kunnat hämta hem eget.

Men snuset är inte bara politik. Det är också ekonomi. Alldeles nyligen kom Handelns utredningsinstitut HUI i Sverige fram till att förbudet för snusexport till EU kan kosta upp till tre miljarder kronor i uteblivna intäkter för Sverige.

I Finland var det Åland som reagerade snabbast på tobaksutredningens förslag. En av de åländska båtlinjer som trafikerar mellan Sverige och Åland flaggade ut till Sverige, och det betyder att skattepengarna från de anställda går in i den svenska ekonomin och inte i den åländska. Stor förlust för det lilla öriket som lever av havet och sjöfarten. 

Denna utflaggning har gett upphov till ett helt nytt begrepp: snusflyktingar. Dessa flyktingbåtar är lite större än de hallonbåtar som åsyftas i Miika Nousiainens bok Hallonbåtsflyktingen. Det är berättelsen om en finländsk man som vill vara svensk och som också skaffar sig en helsvensk identitet. Båda frågorna handlar på något sätt om att finna sig bättre till rätta i Sverige.

Under det svenska EU-ordförandeskapet låg Sverige lågt i snusfrågan. Men var så säker på att Finland med stort intresse följer med Sveriges återupptagna initiativ för att få exportförbudet för snus upphävt. Trots att det hela tiden har varit lätt att köpa snus under disk både i Österbotten och i södra Finland. Djungeltelegrafen har berättat precis vart man ska gå. För snus är snus, och visst, i guldsmedsaffären går det att köpa silverlock till snusdosor. Gyllene sådana har jag aldrig sett. Men det går alldeles utmärkt bra också med den enklaste sortens plastdosor!

Karin Lindfors
Journalist