Utvecklingsmöte för en bättre framtid

Tusentals personer och organisationer från hela välden kommer till Stockholm för att delta i årets Europeiska utvecklingsdagar (EDD) och diskutera internationella utvecklingsfrågor. Finland finns på plats i utvecklingsbyn och är en av krafterna bakom European Report on Development (ERD), som ska verka för en förnyelse av EUs utvecklingsarbete. Årets rapport handlar om sköra stater i Afrika.

Tema för det största enskilda möte under Sveriges ordförandeskap är klimatförändring, demokrati och den globala finansiella situationen.

EDD European Development Days (EDD) arrangeras av EU-kommissionen i samarbete med EU-ordförandelandet Sverige den 22-24 oktober. Årets tema är "Medborgarskap och utveckling", med tre huvudfrågor – den globala ekonomiska krisen, demokratins betydelse för utveckling samt klimatförändringarnas effekter. Mötet är det fjärde som ordnas och väntas samla cirka 5 000 deltagare från 125 länder.

Under de tre dagarna ordnas över 30 evenemang och i debatterna har man försökt uppfylla jämställdhet mellan män och kvinnor och en demokratisk geografisk spridning. Dessutom arrangerar finländska utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning tillsammans med Europeiska kommissionen, Tyskland, Luxemburg, Spanien, Sverige och Storbritannien presentationen av European Report on Development (ERD) inom ramen för EDD. Rapporten ska verka för en förnyelse av EUs utvecklingsarbete och årets rapport handlar om sköra stater i Afrika.

Världsledare bland talarna

Ellen Johnson-Sirleaf Ellen Johnson-Sirleaf

I paneldiskussionerna deltar tunga namn som chefen för Internationella valutafonden Dominique Strauss-Kahn, Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa, chefen för FN:s utvecklingsprogram UNDP Helen Clark, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, Nobelpristagaren och grundaren av Grameen Bank Muhammad Yunus, finansmannen George Soros och Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai. Företrädare för organisationerna Transparency International, ActionAid International och Oxfam International står för civilsamhällets röst.

Finland deltar på många fronter

Paavo Väyrynen Minister Paavo Väyrynen

Från Finland deltar utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen i EU-utvecklingsministrarnas inofficiella middag den 21.10 samt i öppningsceremonin. Europaparlamentsledamot Satu Hassi är med i torsdagens diskussion Copenhagen and the right to development om rättvisan i ett framtida klimatavtal. EU-plattformen för finländska biståndsorganisationer Kehys generalsekreterare Rilli Lappalainen deltar på onsdagen i ett seminarium för biståndsorganisationer som arrangeras av Concord.

På torsdagen offentliggörs vinnaren i tävlingen Development Youth Prize där två finländska ungdomar är på slutrakan. Utvecklingskommunikationen vid Finlands utrikesministerium och Kehys ry kommer att sätta upp sina stånd i Development village, utvecklingbyn där länder och organisationer ges tillfälle att presentera sina idéer och projekt.

Mer om utvecklingsdagarna: www.eudevdays.eu(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
 

klimatförändringar