Åbo invigde sitt kulturhuvudstadsår 2011 den 15 januari

Kulturhuvudstadsåret sparkade igång med en imponerande och tvärkonstnärlig utomhusföreställning som genomfördes av hundratals konstnärer av olika slag. Under invigningshelgen erbjöd Åbo med omnejd även massor av andra kulturevenemang. Mistlurar, kyrkklockor och kanoner satte igång en storslagen symfoni över Aura å. Johan Strauss-galan fick det säkert att rycka i balettfötterna på vänner av klassisk musik. Senast på kulturarenan Logomos öppningspartyt drogs man med i kulturhuvudstadens feststämning. På scenen stod såväl berömda finska artister som toppnamnet inom brittisk soulfunk: The Brand New Heavies.

Tuli on irti! Kuva: Kari Vainio Elden är lös! Foto Kari Vainio

Under sitt år som Europas kulturhuvudstad erbjuder Åbo upplevelser till alla sorters kulturälskare från finkultursnobbar till heavy metal-diggare. Ett enormt utbud av musik, teater, ordkonst, utställningar, akrobatik, filmer, motion, seminarier och arkitektur tillfredsställer garanterat kulturhungern.

Åbo i eld och lågor

Mitt i vinterns kyla blir det hett i Åbo då staden brinner ner till grunden i heavymusikalen 1827. Versus Circus -gruppens flammande luftakrobatikshow lämnar inte heller någon kall. På den interaktiva Elden är lös! -utställningen får man leka med elden och till och med prova hur det känns att bli bränd på bål. Som kontrast till elden gör Konstakademins dockteaterlinje en magisk samtidsteaterföreställning i Samppalinna simstadions vattenbassäng.

Internationellt teatersamarbete

Michael Monroe Michael Monroe på Logomos öppningsparty. Foto: Samuli Saarinen

Det gnistrar och smäller i Åbo på våren när den internationella studentteaterfestivalen sprider sig längs Aura ås stränder. Den internationella atmosfären byggs av de finska studentteatrarna och tre utländska teatrar: T-Teater från Tallinn, teatergruppen Palepe från Vilnius universitet samt Stockholms studentteater.

Kroppskultur

För idrottsvänner finns det mycket att besöka i kulturhuvudstaden. Till exempel utställningen Only a Game? som djuplodar europeiska fotbollens betydelse är öppen hela året. Aura ås stränder och stadsrummet blir en del av Centralparken för kulturmotion med bland annat brukskonst, kulturmotionsslingor, paddling och rodd. Pulsen går också upp på Tidsvandringen, en 13,7 km lång vandringsrutt från Tuorla observatorium till Åbo universitet som illustrerar världsalltets ålder på 13,7 miljarder år.

Hinderslös konst

Turku 2011 -avajaiset Invigning av Åbo 2011. Foto: Samuli Saarinen

Mänskorättsföreningen för personer med funktionshinder Tröskeln rf ställer ut mångsidig handikappkonst från hela världen: filmer, dans, bildkonst och teater. På den avslutande festivalen uppträder kända handikappsartister, bl.a. Signmark och Pertti Kurikan Nimipäivät.

Nöjespark för kreativitet

Åbo365 är ett stadskonstprojekt som låter konsten synas mitt i vardagen. En ståuppshow överraskar på bussen, sopmaskinerna dansar balett på Salutorget och på de offentliga toaletternas pappershanddukar han du hitta dikter. Allt är möjligt i Åbo år 2011!

Text: Riitta Kytösaho

Läs mera: Åbo 2011(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)