Åbo – Europas kulturhuvudstad 2011

Åbo inviger kulturhuvudstadsåret under ett förlängt veckoslut. Invigningen den 15 januari är det största enskilda evenemanget under hela året. Huvudevenemanget och det övriga programmet för hela familjen lockar allmänheten till centrum. På söndagen firar man i de olika stadsdelarna och runtom i landskapet.

Walk the Plank Walk the Plank

Den storslagna föreställningen Å ena sidan, å den andra av gruppen Walk the Plank och regissören Mark Murphy utgör startskottet för Åbos år som Europas kulturhuvudstad 2011. Invigningens huvudevenemang är en av de största föreställningarna någonsin i Finland.

Den spektakulära invigningsföreställningen äger rum utanför det maritima centret Forum Marinum på bägge sidor av Aura å samt ovanför ån. Berättelsen förs framåt av hisnande akrobatnummer, eld och fyrverkeri, fantastisk koreografi och stor dramatik. Temat för föreställningen, som räcker cirka en halv timme, är kommunikation – från signaleldar till dagens mobilkultur, från flaskpost till kyssar. Under föreställningen framförs också en sång som har komponerats året till ära. Å ena sidan, å den andra är en signal till hela Finland, Europa och världen om att det fantastiska året har börjat.

Den engelska gruppen Walk the Plank är specialiserad på att arrangera stora utomhusföreställningar. Föreställningen är skriven och regisserad av Mark Murphy. Han har fått hjälp av den Åbobördiga författaren Emma Puikkonen med de avsnitt som är skrivna på vers. Wärtsiläs gamla varvsområde utgör en unik miljö för spektaklet.

I föreställningen deltar luftakrobater, skådespelare och dansare från hela världen som samarbetar med finländska artister och hundratals Åbobor. En kör med 500 sångare som bildats enkom för evenemanget och en magisk lyktprocession som leder publiken till evenemangsplatsen borgar för en föreställning av aldrig tidigare skådat slag i Finland.

Tablåerna, scenerna och ljudlandskapen längs vägen från Martinsbron till evenemangsplatsen hjälper publiken att komma i rätt stämning.

Evenemanget direktsänds på TV.

Läs mera:
Åbo 2011(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Walk the Plank(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)