Thelma Aulio-Paananen är årets sverigefinska konstnär

Suomiart, Sverigefinska bildkonstnärernas förening, utnämnde Årets konstnär vid finalfesten på Kulturhuset i Stockholm i torsdagskväll. Juryn, bestående av kulturproducent Selma Green, konstnären Tanja Airaksinen och galleristen Urban Lorentzon valde konstnären Thelma Aulio-Paananen från Haninge till Årets konstnär 2009 med den virkade skulpturen "Söndagspappan". 

Thelma Aulio-Paananen: Sunnuntai-isä Thelma Aulio-Paananen: Söndagspappan

Juryns motivering till Thelma Aulio-Paananen konstverk var följande:

"Ur ett väldigt brett, uppfinningsrikt utbud har juryn för tävlingen Årets sverigefinska konstnär 2009 valt verk av fem konstnärer till finalen. Finalisterna nominerades enligt det som juryn ansåg vara av hög kvalitet och mångfasetterad när det gäller uttryck samt material- och tekniska frågor. Alla finalistkonstnärers verk ansågs vara tilltalande samt känsligt utförda.

En enig jury valde årets konstnär 2009

Den vinnande konstnären presenterar tre konstverk som får åskådaren att stanna upp: De är skarpsynta och levande porträtt, starkt kopplade till nuet och det vardagslivs som vi alla kan relatera till. Konstnären skildrar lyckat det komplexa i att vara människa. Konstverken har sitt ursprung mellan aktuella teman i nutidskonsten och tradition. Bland garnnystan och virknålar har man skapat konst av hög kvalitet, konst som tangerar aktuella frågor i debatten kring politik, samhälls- och jämställdhetsfrågor - konst som är gripande, tankeväckande och till och med humoristisk.

Juryn berömmer speciellt uppfinnelserikedomen och den personliga aspekten hos de vinnande konstverken samt det tekniska och materiella förverkligandet: konstnären har använt otraditionella materiallösningar och behärskar väl det valda formatet. Juryn berömmer även sammanförandet av olika teman och synpunkter till en helhet som gör 1+1 till 3."

Thelma Aulio-Paananen har studerat i Konstfack, Bauhausskolan, Stockholm universitet, Konsthögskolan i Stockholm och Grafikskolan Ateneum i Helsingfors. Hon har gästat som grafiklärare vid Valands konstskola. Hennes konstproduktion under decennier är omfattande och hon är representerad i många museer.

Till publikens favorit röstades Riitta Vainionpää från Norsborg med sitt verk "Som ni vill".

Totalt deltog 33 konstnärer runt om i landet med 99 konstverk i tävlingen. Till finalen nådde konstnärerna Carita Akka Vainikka från Lund med sin målning Swaziland, BrittMarie Järnström-Lindell från Katrineholm med sin temperamålning "Utan titel" i serien "In my sweet dreams" och Nina Sinkkonen från Göteborg med sin fotografi "To get even".

Årets konstnär finalisternas konstverk finns på Suomiarts hemsida(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Årets konstnär tävlingen arrangerades för sjätte gången i Sverige. Målet med tävlingen är att presentera sverigefinska konstnärer och konst.

Målet med sverigefinska bildkonstnärernas förening är att främja finsk kultur i Sverige genom att anordna konstutställningar, kurser, resor och annan kulturverksamhet. Suomiart deltar även i internationella samarbetsprojekt. Den riksomfattande föreningen har över 100 medlemmar. Suomiart grundades 1977.