Finlands modedrottning Vuokko i Göteborg 

På Röhsska museet i Göteborg öppnades den 2 juni en utställning med textil- och modeproduktion av modernismens modedrottning, Vuokko Eskolin-Nurmesniemi. Med utställningen vill museet uppmärksamma Vuokkos betydelse som banbrytande formgivare och förebild för en hel generation unga formgivare.

Vuokko Eskolin-Nurmesniemi: Maahinen, 1972 Vuokko Eskolin-Nurmesniemi: Maahinen, 1972

Modeskaparen och textilformgivaren Vuokko Eskolin-Nurmesniemi är en av de sista stora modernisterna i Norden i klass med Alvar Aalto, Bruno Mathson med flera. Under Märkesåret 1809 visar Vuokko delar ur sina kollektioner från åren på Marimekko till den kommande kollektionen för 2010.

Utställningen på Röhsska visar såväl textilier och inredningstyger som modeplagg och accessoarer. Museet producerar även en utställningskatalog inför utställningen.
 

Vuokko Eskolin-Nurmesniemi: Lab-Midi, 1971 Vuokko Eskolin-Nurmesniemi: Lab-Midi, 1971

Vuokko Eskolin-Nurmesniemi har inspirerat många av dagens unga modeformgivare både i och utanför Finland. Trots att Vuokko varit en framgångsrik modeskapare i över ett halvsekel är hon mer aktuell än någonsin.

Ända sedan debuten har Vuokko skapat originella och personliga tyger och plagg som ifrågasätter det traditionella uttrycket. Hennes mönster pendlar mellan stränga, sparsamt geometriskt mönstrade figurer och dramatiska, färgsprakande och överdimensionerade mönster. Tidlöshet är ett viktigt begrepp för Vuokko som vill skapa plagg som håller flera säsonger med tanken att det ska vara hållbart och ekologiskt.

Utställningen pågår till och med 31 januari 2010.

Bilder: Max Petrelius

Läs mer på www.designmuseum.se(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

kultur