FörvaltningsomrÅdet för finska sprÅket föreslÅs utvidgas

Sveriges regering vill stärka de nationella minoriteternas ställning. Regeringen föreslÅr att enskilda i fortsättningen alltid ska ha rätt att använda finska vid skriftliga kontakter med vissa myndigheter: Riksdagens ombudsmän, Justitiekanslern, Försäkringskassan, Skatteverket och Diskrimineringsombudsmannen. Samtidigt utvidgas förvaltningsomrÅdet för finska sprÅket med 18 nya kommuner i MälardalsomrÅdet.  

Esko Melakari ja Taneli Männikkö Delegationssekreterare Esko Melakari diskuterar lagförslaget med FNB:s korrespondent Taneli Männikkö.

Den nya lagen ska ersätta nuvarande lagar om rätt att använda samiska, finska och meänkieli.

Esko Melakari är sekreterare i Sverigefinländarnas Delegation och har under mÅnga År arbetat för de här frÅgorna. Han är glad och nöjd över det nya lagförslaget och ser det som ett principiellt genombrott. NÅgra större kompromisser krävdes inte heller. Regeringen har verkligen lyssnat, fortsätter Melakari, och tagit ansvar för minoritetspolitiken, säger Melakari.

Förslaget skickas nu pÅ remiss till lagrÅdet, som förväntas godkänna det. Regeringen har avsatt drygt 80 miljoner kronor till den minoritetspolitiska reformen. Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni presenterade lagförslaget torsdagen den 29 januari och underströk bland annat att regeringen vill fÅ kommunerna att bli bättre pÅ att erbjuda barn som tillhör en nationell minoritet möjligheter att lära sig och använda sitt modersmÅl. 

Nyamko Sabuni Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Det föreslÅs att förvaltningsomrÅdet för finska sprÅket utvidgas med 18 nya kommuner i MälardalsomrÅdet. FörvaltningsomrÅde innebär i praktiken att den som är bosatt i omrÅdet ska ha möjlighet att fÅ barnomsorg och äldreomsorg pÅ finska samt kunna använda finska i kontakter med statliga myndigheter. Sedan tidigare ingÅr fem kommuner i Norrbotten i förvaltningsomrÅdet för finska: Gällivare, Haparanda, Kiruna, Pajala och övertorneÅ. OmrÅdet föreslÅs utvidgas med ytterligare 18 kommuner: Botkyrka, Eskilstuna, Hallstahammar, Haninge, Huddinge, HÅbo, Köping, Sigtuna, Solna, Stockholm, Södertälje, Tierp, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Uppsala, älvkarleby, österÅker och östhammar.

Regeringen vill ocksÅ göra det möjligt för ytterligare kommuner att frivilligt ansluta sig till förvaltningsomrÅdet. Beslut om nya kommuner fattas av regeringen. Esko Melakari hoppas att de 18 nya kommunerna ska kunna inspirera ytterligare kommuner att engagera sig i minoritetsarbetet.

Regeringens samlade strategi har som syfte att stärka de nationella minoriteternas rättigheter och bevara minoriteternas sprÅk och kultur. Reformen behövs för att möta de nationella minoriteternas behov, öka kunskapen om de nationella minoriterna och för att förbättra efterlevnaden av Sveriges folkrättsliga förpliktelser, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Text och bild: Päivi Kuula

Läs mer:

FrÅn erkännande till egenmakt – regeringens strategi för de
nationella minoriteterna
(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)