Finlands och Sveriges statsministrar träffades

Finlands nya statsminister Mari Kiviniemi träffade Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt i Stockholm. Kiviniemi tillträdde posten som statsminister för en vecka sedan, och som ett bevis på ländernas nära relationer går det första statsbesöket traditionsenligt till Sverige.

Mari_Kiviniemi_Fredrik_Reinfeldt Statsministrarna Kiviniemi och Reinfeldt

Kiviniemi träffade Reinfeldt vid lunchtid. De talade om det ekonomiska läget och ländernas bilaterala relationer. Vid lunchen behandlades även aktuella EU-frågor, energifrågor och skyddandet av Östersjön.

På den fullsatta presskonferensen berättade premiärministrarna om ländernas samarbete på många områden i samhället och de varma relationerna länderna emellan. Kiviniemi hoppas att det långvariga samarbetet kommer att fortsätta.

Statsministrarna svarade på journalisternas frågor om bland annat skattesänkningar, Afghanistan och den finskspråkiga minoritetens rättigheter i Sverige.

Valet av Kiviniemi till ordförande för centerpartiet, och därmed till Finlands statsminister, är en del av en större generationsväxling i finländsk politik. Den nya generationen är även representerad i de två andra stora partierna genom Jyrki Katainen, ordförande för samlingspartiet och Jutta Urpilainen, ordförande för socialdemokraterna.

Text och foto: Minna Rajainmäki

Läs även artikeln Igen en kvinna i spetsen för regeringen (Öppnar nytt fönster)av Kyösti Karvonen, redaktionschef för dagstidningen Kaleva.