Finlands och Sveriges regeringar övar krishanteringssamarbete

StatsrÅdets kommunikationsenhet
Pressmeddelande 294/2008
2.10.2008

Torsdagen den 2 oktober och fredagen den 3 oktober 2008 ordnas en gemensam krishanteringsövning för Finlands och Sveriges regeringar. Syftet är att öva samarbete mellan Finlands och Sveriges regeringar och myndigheter. övningen gäller en säkerhetsincident pÅ östersjön.

I Finland genomförs övningen i enlighet med statens krisledningsmodell. De behöriga myndigheterna har det operativa ansvaret för övningen. FörvaltningsomrÅdenas verksamhet samordnas vid beredskapschefs- och kanslichefsmötena. Den högsta statsledningen sammanträder vid ett möte för republikens president och statsrÅdets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott samt vid regeringens förhandlingar. Finlands och Sveriges statsministrar och olika myndigheter stÅr i kontakt med varandra.

Statssekreterarna för Finlands och Sveriges statsministrar Risto Volanen och H.G. Wessberg svarar för förberedelserna inför övningen assisterade av behövliga beredningsgrupper.

Ytterligare information: statsrÅdets säkerhetsdirektör Timo Härkönen, statsrÅdets kansli, tfn (09) 1602 2066 och 040 717 6000, eller statssekreterare Risto Volanen, tfn (09) 1602 2006

krishantering