Finländska ordenstecken till tre framstående svenskar

Republiken Finlands president Tarja Halonen har tilldelat tidigare kommunalrådet Kristina Eriksson Riddartecknet av I klass av Finlands Lejons orden, professor emeritus Robert W. Grubbström Kommendörstecknet av Finlands Lejons orden och landschef Lars Wengström Riddartecknet av I klass av Finlands Lejons orden. Finlands ambassadör Markus Lyra överlämnade ordenstecknen i Stockholm den 17 februari 2011.

Eriksson, Grubbström, Lyra, Wengström Kristina Eriksson, Robert W. Grubbström, Markus Lyra och Lars Wengström

Kristina Eriksson har som kommunalråd i Eskilstuna kommun under åren 2003-2006 lett Eskilstunas kultur- och fritidsverksamhet med ett stort personligt engagemang. Hon har stärkt konstens, kulturens och idrottens ställning i Eskilstuna och medverkat till att ett nytt museum och en ny idrottshall byggts i staden.

Eskilstunas talrika finskspråkiga befolkning har alltid legat Kristina Eriksson varmt om hjärtat. Hon var aktivt involverad i att skapa den så kallade Eskilstunamodellen enligt vilken finländarna och det finska språket ses som en resurs i staden. Genom sina nationella och internationella kontakter, särskilt genom kontakter i Finland, bidrog hon på ett betydelsefullt sätt till att ett finskt språk- och kulturcentrum grundades vid Mälardalens högskola. Eriksson har också genom aktiv föreningsverksamhet främjat samarbetet mellan Finland och Sverige. Kristina Eriksson deltog även med en betydande personlig insats till uppmärksammandet av Märkesåret 1809.

Professor emeritus Robert W. Grubbström har aktivt främjat det finsk-svenska forskningssamarbetet med sitt ledarskap inom stora internationella forskningsprojekt finansierade av TEKES. Grubbström har även anlitats som expert vid tillsättningar av professorstjänster vid bl.a. Tammerfors tekniska universitet och Uleåborgs universitet. Han har därtill verkat som förhandsgranskare och opponent på flera finländska universitet.

Som ett exempel på en mycket viktig roll i Finlands vetenskapliga samfund under de senaste åren kan nämnas att Grubbström var ordförande för den internationella företags- och produktionsekonomiska utvärdering som utfördes i samband grundandet av Aalto-universitetet.  

Orion Pharmas Sverigechef Lars Wengström har varit anställd vid Orion sedan år 1981. Wengström har framgångsrikt deltagit i uppbyggandet av Orions verksamhet i Sverige. Wengström har visat sitt engagemang i olika befattningar inom företaget och haft såväl nordiskt som internationellt ansvar.

Foto: Maria Essen