Ekblad samlar dikt på CD

Svenska och finlandssvenska dikter upplästa av en lång rad skådespelare är en av de bestående kulturgärningarna vid Mårkesårets slut. På initiativ av skådespelarna Stina Ekblad och Jan Dolata har dikter från fyra århundraden samlats på 10 CD-skivor.

Dikt Aldrig förr har så många skådespelare läst så många dikter. Över hundra skådespelare, svenska och finlandssvenska, läser och mötena är ofta oväntade: Lena Endre tolkar Stagnelius, Mikael Persbrandt möter Erik Axel Karlfeldt och Stina Ekblad ger röst åt Zacharias Topelius, för att nämna några.

Dikt 1593-1939

Den svenska lyriken börjar på 1600-talet med att Hercules arla står upp en morgon i den berömda dikten av Georg Stiernhielm och sen pågår den sekel efter sekel. Och den finns på båda sidor Östersjön. För första gången kan man lyssna till alla de vackraste, viktigaste och mest kända dikterna: Almqvist och Bellman, Lenngren och Södergran, Fröding och Lina Sandell och många fler.

En av de två initiativtagarna till projektet, Stina Ekblad är i dag både en ansedd och eftertraktad skådespelerska i Sverige. Stockholm har blivit hennes nya hem och hon har jobbat med bland annat Ingmar Bergman.

Som ung hade Stina Ekblad ett brinnande intresse för dikter. Hon skulle bli författare. Men efter att ha fått prova på skådespeleriet beslöt hon att det var det hon ville satsa allt på. Det gjorde hon också. Som 17-åring flyttade Ekblad till Danmark för att studera teater.

Efter studietiden i Danmark flyttade Ekblad till Sverige och efter det har karriären rullat på. Hon har under sina nästan 30 år som skådespelerska bland annat arbetat tillsammans med Ingmar Bergman. I dag är hon anställd på Dramaten i Stockholm.