Statsministerbyte i Finland i sommar?

Dan för dopparedagen, precis när lugnet börjat lägga sig i den finska huvudstaden, exploderade den inrikespolitiska bomben i Helsingfors. Landets statsminister Matti Vanhanen meddelade att han inte vill fortsätta som Centerpartiets ordförande och alltså inte ställer upp för återval vid partiets kongress på försommaren. Därmed var också Vanhanens statsministerpost ifrågasatt och samtalsämnet vid julborden givet.

Statsrådsborgen. Foto Lehtikuva Oy, Statsrådets kansli Statsrådsborgen. Foto Lehtikuva Oy, Statsrådets kansli

I lördags meddelade förhandsfavoriten till partiledarposten, miljöminister Paula Lehtomäki, att hon av familjeskäl ( hon har två små barn), inte ställer upp i valet. Dessförinnan hade många andra möjliga partiledarkandidater avanmält. Det såg ut som om intresset för politiskt ledarskap i partiet var minimalt.

Men nu har det börjat röra på sig. Först ute är veteranpolitikern Paavo Väyrynen. Utrikeshandelsminister Väyrynen, som har varit partiledare för Centerpartiet i 10 år under åren 1980 – 1990, har meddelat att han är intresserad av en comeback och också är beredd att axla statsministerposten, i stort sett den enda ministerpost som han inte har haft. Och det är just erfarenheten, och därmed förmågan att leda Finland ur det kärva ekonomiska läget som Väyrynen motiverar sin kandidatur med.

Men det kommer att komma flera kandidater till posten som Centerns ordförande, och det politiskt intresserade Finland ser fram emot en intressant politiskt vår.

Det är ett drygt år till riksdagsvalet i Finland i april 2011. Då har det gått två valperioder och drygt 8 år sedan finländarna valde och fick en borgerlig fyrpartiregering bestående av Centerpartiet, Samlingspartiet, Svenska folkpartiet och de Gröna. Traditionen med blocköverskridande koalitioner fortsatte och kommer sannolikt också att fortsätta efter nästa val.

Men först ska partierna positionera sig och efter försommarens sannolika statsministerbyte kan valkampanjerna sakta komma igång.

Av de finländska riksdagspartierna är det inga andra än Centern som står inför ett partiledarskifte. Socialdemokraternas Jutta Urpilainen är rätt ny vid rodret och Samlingspartiet, som är det tredje stora partiet, har en ohotad ordförande i Jyrki Katainen, som liksom Urpilainen, och han eller hon som blir centerns ordförande, siktar på statsministerposten.

Varje vecka publicerar ambassaden en pressöversikt och sammanställning av den politiska debatten i Finland på ambassadens hemsida. Debatt i Finland (Öppnar nytt fönster)är sammanställd av chefredaktör Larserik Häggman (Pohjola-Norden), och riktar sig till skandinaviska journalister och andra med intresse för finländsk politik.


Cita Högnabba
Pressråd