Silja Puranen mottog Europas största textilpris

Den finländska textilkonstnären Silja Puranen tog emot Nordens största textilpris, The Nordic Award in Textiles, vid en ceremoni på Borås stadsteater den 22 oktober. Samtidigt öppnades en utställning med verk av Puranen på Textilmuseet i Borås.

Tattooed_lady_2 Tatuerad kvinna 2, 2009

The Nordic Award in Textiles har delats ut sedan år 2000 av Stiftelsen Fokus i Borås och prissumman är 250 000 kronor. Priset överräcktes av Finlands ambassadör i Stockholm Alec Aalto.

Priset gick till Silja Puranen för hennes "egensinniga sätt att gestalta människans utsatthet och otillräcklighet". Puranen lyckas i sina verk "både förnya textilkonsten och skapa något som berör", skriver juryns ordförande Margaretha Persson, chef för Textilmuseet i Borås. Silja Puranen arbetar med foton som datorbehandlas och sedan överförs till begagnade textilier som mattor, filtar, sängöverkast och kläder.

Silja Puranen är verksam i Tusby norr om Helsingfors och utexaminerades som textildesigner från Kuopio hantverks- och konstindustriella skola år 1987. Hon har kombinerat sitt konstnärskap med lärararbete och har undervisat på Annegårdens Konstcentrum, Konstindustriella högskolan, Tuomala skola i Tusby och på bildkonstskolan i Träskända. Hon har tidigare mottagit flera utmärkelser och stipendier i både Finland och utlandet.

Läs mera:
Borås Textilmuseum(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Stiftelsen Fokus(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
www.siljapuranen.com(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)


kultur