Saga om studietiden i Finland: “Högklassig utbildning, fantastiskt studentliv och ett land som har mycket att erbjuda”

Onsdag den 16.3. öppnar ansökningsperioden för universitets- och yrkeshögskoleutbildningar i Finland. Vi intervjuade Saga Kingelin om hennes flytt från Sverige till Finland för att studera.

Vad studerar du och vid vilken högskola?

– Jag är en tredjeårsstuderande vid Hanken Svenska Handelshögskolan i Helsingfors. Mitt huvudämne är företagsledning och entreprenörskap och mitt biämne är logistik och samhällsansvar.

Hur fick du idéen att söka studieplats i Finland?

– Min väg till att studera i Finland var rätt naturlig då min mamma är finsk och kommer från Helsingfors och därmed har jag i förbifarten fått höra om Hanken. Efter gymnasiet ville jag göra en förändring i mitt liv och testa på något nytt. Att flytta till Finland var ett ganska lättillgängligt val då jag både har släkt och vänner där.

– Jag fick nys om att representanter från Hanken skulle närvara vid Saco studentmässan i Stockholm och åkte dit för att få en bättre inblick om skolan. Där fick jag reda på att man kan söka in till skolan via något som heter öppna universitetet. Det innebär att man kan studera de kurser som Hanken erbjuder och om man klarar av ett antal kurser med ett visst betygskrav kan man komma in på skolan och slipper därmed söka in med gymnasiebetygen, inträdesprovet eller högskoleprovet. Jag anser att öppna universitet på Hanken är ett bra sätt att få testa på ekonomikurser och se om det är vad man faktiskt vill göra. Speciellt om man vet att man vill studera vidare efter gymnasiet men inte riktigt vet vad man vill studera, som det var i mitt fall. Beslutet att sedan söka in via öppna Hanken gick av med mentaliteten att jag testar på att läsa några kurser i ett läsår och om jag inte tycker om det efteråt flyttar jag hem helt enkelt.

Hur har det varit att studera i Finland?

– Som kanske underförstått kom jag tillslut in som examensstuderande på Hanken efter min tid på öppna universitet och fortsatte mina studier med målet att ta både en kandidat- och masterexamen. Att studera i Finland och på Hanken har kort och gott varit extremt roligt och givande. Självaste studierna har varit väldigt berikande och har hittills gett mig en knuff i rätt riktning till vad jag vill göra i mitt framtida karriärsliv. Hanken erbjuder ett brett utbud av ekonomikurser vilket gör det lätt för en att hitta något som verkligen intresserar en.

– Finska är som många vet inte det lättaste språket att lära sig, men eftersom jag är tvåspråkig utgjorde språket ingen större barriär för mig vid flytten. Låt dock inte språket avskräcka er, ibland glömmer jag till och med bort att jag faktiskt bor i ett finskspråkigt land. Detta tack vare att majoriteten av alla mina vänner jag fått i Finland är från Hanken och alla snackar svenska. Så om du funderar på att söka till Hanken och inte kan ett ord finska behöver du inte oroa dig att finskan ska vara ett stort hinder på vägen. Det är trots allt ett tvåspråkigt land.

– Studielivet i Finland är fyllt av massa roliga studenttraditioner och evenemang så man behöver inte oroa sig över att ens kalender kommer eka tom. Händelserna är både inom ens egna universitet eller större som inkluderar flera skolor runt om i Finland.

Hur har du trivts med att bo i Finland?

– Att bo i Finland och i mitt fall Helsingfors är nästan som att bo i en mindre version av Stockholm. Lite mindre utbud av saker och ting som jag själv är van vid men skillnaderna är inte allt för stora ändå. Jag har stormtrivts att bo i Helsingfors och det har varit extremt kul att uppleva utmaningen att skapa ett nytt liv i en ”ny” stad. Skillnaderna som uppkommit har snarare varit mer berikande än tuffa att hantera. Det har varit intressant och kul att jämföra hur två länder som en gång varit ett har fått sina olikheter. Det betyder bara dubbelt så mycket fler saker att göra, fira och upptäcka.  

Vad skulle du säga till någon som funderar på studier i Finland?

– Funderar du på att börja plugga i Finland har jag klyschigt nog bara en sak att säga, att man ångrar bara det man inte gjorde. Högklassig utbildning, fantastiskt studentliv och ett land som har mycket att erbjuda. Uppkommer hemlängtan är det ändå inte en lång väg hem till väst.