Sverigefinnarnas dag firas den 24 februari

Sedan 2011 firas sverigefinnarnas dag den 24 februari, som var folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Året efter 2012 tog Svenska akademin med dagen i svenska almanackan som officiell märkesdag för sverigefinnarna. Med dagen vill man uppmärksamma den finskspråkiga minoritetens existens samt väcka majoritetsfolkets intresse för den sverigefinska kulturen.

Vem var Carl Axel Gottlund?

Carl Axel Gottlund (1796–1875) var en finländsk folklivsforskare, folklorist och lektor i finska vid Helsingfors universitet. Han föddes i Strömfors, men familjen flyttade senare till Juva. Gottlund studerade vid Borgå gymnasium, Åbo Akademi och Uppsala universitet.

Gottlund gifte sig år 1831 med Charlotta Augusta Brink och de fick tio barn. De äldsta av barnen fick svenska namn, men de yngre fick fantasifulla finska namn som Aura Otavatar, Maria Neitokulta ja Sigrid Pikku Sinisirkku.

Gottlund kallas Svedjefinnarnas apostel eftersom han under 20 år i Sverige och forskade i folkloristik i finnskogarna. Han skrev ner många av Skogsfinnarnas berättelser och även tog sexuellt material, något som upprörde många av hans samtida.

Sverigefinnarna behöver en egen högtidsdag

Dåvarande ordföranden för Sverigefinländarnas delegation Markku Peura sade i en intervju i Sisuradio år 2010 att Sverigefinnarna behöver en egen dag. En dag som inte bara symboliserar det finska, utan en dag då man kan fira allt med sverigefinsk anknytning. Carl Axel Gottlund, som redan för 200 år sedan försvarade finskans ställning i Sverige, blev en bra symbol för denna dag.

Juhamatti Pelkonen, tidigare journalist vid Sisuradio, har studerat C. A. Gottlunds liv och gärning. Han anser att Gottlund är en utmärkt förebild för sverigefinnarna att identifiera sig med. Pelkonen beskriver Gottlund som en kämpe som konsekvent försvarade och arbetade för skogsfinnarnas rättigheter.

Mångskiftande sverigefinskt kulturutbud

Sverigefinnarnas dag firas traditionellt på flera ställen runt om i landet i det finska förvaltningsområdet.