Försvarsmaktens fanfest firades på ambassaden

Klingstrom_Giorgino_Enander Major Per-Arne Klingström, överste Pierluigi Giorgino och överstelöjtnant Lars Enander

Försvarsmaktens fanfest den 4 juni 2010 firades med mottagning på Finlands ambassad. Försvarsattaché Harri Niskanen och fru Ursula Hiilivirta var värdar för tillställningen.

Försvarsmaktens fanfest har sitt ursprung i arméns fanfest som firades för första gången den 16 maj 1919. Senare firades dagen till minne av de som stupat i inbördeskriget och vinterkriget, dagen som numera heter De stupades dag. På sitt nuvarande datum, marskalk Mannerheims födelsedag, har Försvarsmaktens fanfest firats sedan år 1942.

Holmstrom_Goranson Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter på Svenska Dagbladet och ÖB, general Sverker Göranson

Stämningen på mottagning var högtidlig. Inbjudna var representanter för svenska försvaret, finländska krigsveteraner bosatt i Sverige, försvarsattachéer från andra länder samt andra samarbetspartners. På plats var också svenska försvarsmaktens Överbefälhavare general Sverker Göranson, som efter tillställningen skyndade iväg för dela ut medaljer till svenska soldater som kommit hem från Afghanistan.
 

Lyra_Niskanen Ambassadör Markys Lyra överräcker Militärens förtjänstmedalj till överste Harri Niskanen. Otto-Erkki Niskanen tittar på.

På Försvarsmaktens fanfest är det även tradition att dela ut finländska hederstecken till meriterade militärer. Ambassadör Markus Lyra dekorerade överste Harri Niskanen med Militärens förtjänstmedalj förlänad av Kommendören för Finlands försvarsmakt.

 

Text och bild: Tuija Hattula