Professor Pirjo Markkola tilldelades Gad Rausings pris

Gad Rausings pris för framstående humanistisk forskargärning har tilldelats 2020 professor Pirjo Markkola från Tammerfors universitet för hennes mångsidiga och nyskapande studier av den nordiska välfärdsmodellens historiska rötter.

Pirjo Markkola ler mot kameran.

Motivering
​De nordiska länderna är – i övriga världen – kända för allmän välfärd och hög grad av jämställdhet mellan könen. Många har forskat om den nordiska välfärdsmodellen men professor Pirjo Markkola har undersökt dess historiska förutsättningar på ett unikt sätt. 

Genom sin breda ansats har Pirjo Markkola visat att idéer och förhållningssätt kopplade till det lutherska arvet är viktiga komponenter för att förklara det samhällssystem vi har i Norden idag. Hon har också visat historieforskningens betydelse i vår samtid och hur historiska erfarenheter är nära kopplade till etiska frågor. Under hela sin forskargärning har Pirjo Markkola kombinerat insikter från olika fält och överskridit gränser precis på det sätt som är nödvändigt för att kunna nå verkligt framstående och varaktigt betydelsefulla resultat.

– Nordiskt samarbete har alltid utgjort en väsentlig del av min forskning och forskarbana, därför är jag extra glad och tacksam för detta prestigefyllda nordiska pris. Priset är ett erkännande att jag som historiker tillsammans med mina nordiska kollegor valt rätt riktning, säger Pirjo Markkola.

Gad Rausings pris instiftades av hedersledamoten Gad Rausings tre barn till faderns minne och är Kungl. Vitterhetsakademiens största pris. Priset delas årligen ut av Kungl. Vitterhetsakademien till en framstående nordisk forskare inom ett antal angivna ämnesområden.

Priset delades ut vid Kungl. Vitterhetsakademiens årshögtid den 20 mars. Prissumman är 1,5 miljoner kronor.