Professor Kaj Mickos tilldelades Riddartecknet av 1 klass av Finlands Lejons orden

Republiken Finlands president Tarja Halonen har tilldelat professor Kaj Mickos Riddartecknet av I klass av Finlands Lejons orden. Finlands ambassadör Markus Lyra överlämnade ordenstecknet i Stockholm den 22 april 2010.

Kaj Mickos Professor Kaj Mickos och ambassadör Markus Lyra

Professor Kaj Mickos har främjat finskt och svenskt företagande på många sätt, inte minst genom att aktivt delta i flera finska föreningar, bl.a. i Företagarna i Finland. I Sverige har hans verksamhet gällande innovationer varit mycket betydande. Kaj Mickos roll som brobyggare mellan Finland och Sverige särskilt då det gäller företagande har under de senaste åren ytterligare fördjupats. Han har på ett mycket lyckat sätt förenat sina finska rötter med sin verksamhet i Sverige. Som ledamot i Finska Akademien har Mickos även gjort en betydande insats för finskheten i Sverige, också genom att vara en förebild för många finländare som bor i Sverige.

Kaj Mickos är född i Östra Nyland i Finland. Han har ägnat större delen av sitt yrkesverksamma liv åt innovationer som uppfinnare, teoretiker och rådgivare. Under flera år satt Kaj Mickos i Svenska Uppfinnarföreningens styrelse. Under åren 2004-2007 hade han förtroende uppdraget som förste viceordförande i Företagarna samt ordförande för Företagarna region Stockholm. Han har mottagit ett flertal priser och stipendier där ibland det prestigefyllda Andrépriset från Patent- och registreringsverket och svenska uppfinnareföreningens stora mentorpris. Han är föreläsare och kursledare för ett stort antal kurser och utbildningar på bland annat KTH, Stockholms universitet och Mälardalens högskola. Under åren 2001-2007 var Mickos adjungerad professor i innovationsteknik vid Mälardalens Högskola. Framöver kommer Mickos att genomföra sina 72 hour race på den Svenska paviljongen på världsutställningen i Shanghai.