Valresultatet i Finland: Protestpartiet sannfinländarna vann, de stora partierna förlorade.

Den största enskilda segraren i det finländska europavalet var det EU-kritiska populistiska sannfinländska partiet och dess karismatiska ordförande Timo Soini. Soini var valets röstmagnet med hela 130 000 röster och han fick också en av de 13 platserna som finländsk representant i Europaparlamentet.
 

(c) YLE Uutisgrafiikka Finlands meppar: Ville Itälä, Anneli Jäätteenmäki, Mitro Repo, Timo Soini, Heidi Hautala, Sirpa Pietikäinen, Hannu Takkula, Liisa Jaakonsaari, Eija-Riitta Korhola, Sari Essayah, Riikka Manner, Satu Hassi, Carl Haglund. (c) YLE Uutisgrafiikka

 

 

 

 

 

 

 



 

Det konservativa samlingspartiet klarade sig som fortsatt största parti, men det förlorade ändå en del röster och en plats i Europaparlamentet. Regeringspartiet centern förlorade mest sett till röstandel och i form av en plats. Man ansåg dock att förlusten var mindre än väntat och att valresultatet rentav stärkte statsminister Matti Vanhanens ställning som partiordförande.

Som de största förlorarna betraktades vänsteroppositionspartierna Sdp och vänsterförbundet som vardera förlorade en plats. Precis som i flera andra länder i Europa hade de gröna framgång också i Finland. Partiet utökade sitt röstetal till 12,3 procent och fick en andra parlamentsplats.

Kvinnornas andel steg − röstningsaktiviteten sjönk

I dag är majoriteten av Finlands nya ”meppar” kvinnor. Kvinnornas antal stiger från fem till åtta, eller till 62 % av de invalda.

Röstningsprocenten sjönk något i Finland jämfört med föregående EU-val. I valet röstade nu 40,2 % av de röstberättigade. Detta är 0,9 % mindre än i föregående val. Röstningsprocenten i Finland stannade liksom under tidigare val under det europeiska medeltalet (43,5%).

Vid den förhandsröstning inför europaparlamentsvalet i Finland som anordnades i Tyskland gick det dock denna gång något livligare till än i samband med tidigare europaval. Antalet medborgare som röstade var 763 vilket är ca 10 % flera än i föregående val (år 2004 693 förhandsröster. Som väntat var Berlin det livligaste röstningsstället i Tyskland; 223 röster avgavs. Näst mest väljare besökte Finlands honorära generalkonsulat i München (142) och tredje mest generalkonsulatet i Hamburg (136).

Eurovalen i Finland är s.k. direkta val, och alltså inte listval som många andra EU-länder använder. I det fallet blir de som fått flest röster i det egna partiet eller valförbundet invalda. I valet fanns igen flera s.k. kändiskandidater. Av dessa blev dock bara två invalda, nämligen idrottskändisen Sari Essayah och den ortodoxa prästen Mitro Repo som fått publicitet som fader Mitro.