De nordiska utrikesministrarna: Varje nordiskt land har en viktig roll i Libyen

Huvudtemat för utrikesministersmötet i Helsingfors på tisdagen var de nordiska ländernas nuvarande och kommande roll i Libyen. Utrikesministrarna betonade i sina anföranden de nordiska ländernas enhälliga linje i fråga om Libyen. "Varje nordiskt land har sin egen viktiga roll", konstaterade utrikesministrarna från Norge, Danmark och Sverige som deltar i den militära operationen.

Varje stat har fattat ett självständigt beslut om sitt deltagande i operationen. Det att Finland valde att inte delta i den militära operationen orsakar enligt utrikesministrarna ingen spricka i den gemensamma nordiska linjen. Vid mötet godkändes en gemensam deklaration Nordic declaration on solidarity.

Under lunchen diskuterade utrikesministrarna gemensamma värden på ett gemensamt språk. Foto: Eero Kuosmanen. Under lunchen diskuterade utrikesministrarna gemensamma värden på ett gemensamt språk. Foto: Eero Kuosmanen.

Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre betonade vikten av att delta i den humanitära operationen. De nordiska länderna kan beroende på situationen delta i olika uppdrag. Utrikesministrarna karaktäriserar det nordiska samarbetet som flexibelt. Finland fick erkänsla för sin aktiva roll i fråga om icke-militära åtgärder. "Finland var under utrikesminister Stubbs ledning mycket initiativrikt när sanktioner i fråga om Libyen och EU:s gemensamma förklaring utarbetades", berömde Danmarks utrikesminister Lene Espersen.

De nordiska länderna deltar i fredsbygget

Ingen tidsgräns har ställts för den militära operation som FN gett mandat till. "Parallellt med den militära operationen arbetar man flitigt för att uppnå en politisk lösning", berättade Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Att uppnå en hållbar politisk lösning är nödvändigt för att uppnå fred. Alla utrikesministrar betonade att återuppbyggandet av samhället är den största utmaningen efter att den militära operationen har avslutats.

I framtiden kan de nordiska länderna erbjuda sitt kunnande i skapandet av ett politiskt system och delta i stödjandet av bygget av ett demokratiskt samhälle. Islands utrikesminister Össur Skarphéðinsson betonade vikten av ömsesidigt samarbete. Återuppbyggandet och fredsprocessen stöds i samarbete med Arabförbundet och Libyens medborgare. De nordiska länderna deltar enhälligt i lindrandet av den humanitära nöd som råder i området.

Under mötet diskuterades utöver Nordafrika också situationen i andra arabländer samt Afghanistan. Andra ämnen som behandlades under mötet och lunchen var de nordiska ländernas representation i G20 samt arktiska frågor. Också Finlands kommande riksdagsval togs upp under lunchdiskussionen. "Arbetsdagen har varit mycket lyckad", berömde utrikesminister Alexander Stubb och hans kolleger.

krishantering
nordiskt samarbete