Nordiska utrikesministrar diskuterade samarbete i norr och kring Östersjön

Utrikesministrarna Jonas Gahr Støre och Ilkka Kanerva Det rådde en mycket positiv och öppen atmosfär vid de nordiska utrikesministrarnas diskussioner i samband med Nordiska rådets session, berättade mötets ordförande, utrikesminister Ilkka Kanerva onsdagen den 31 oktober i Oslo. Huvudteman för utrikesministermötet var det regionala samarbetet i de nordliga regionerna och kring Östersjön.

De övriga nordiska länderna överväger att följa Finlands exempel och utnämna en särskild ambassadör för Östersjösamarbetet. Norge, Sverige och Finland ska vidareutveckla sitt säkerhets- och regionalpolitiska samarbete. De ska också informera de övriga nordiska länderna om verksamheten, och de andra kan delta i samarbetet om de så vill.

Utrikesminister Ilkka Kanerva, ambassadör Peter Stenlund och Islands utrikesminister Ingibjörg Sólrún Gísladóttir Utrikesminister Kanerva tog i sin utrikespolitiska redogörelse till Nordiska rådet även upp det nordiska samarbetet inom fredsbevarande och krishantering, FN:s kommande klimattoppmöte i Köpenhamn och fredsprocessen i Mellanöstern.

Nordiska rådets representanter ställde frågor om Irans kärnkraftspolitik, Danmarks insats vid samarbetsorganen för det nordliga området samt Nordens och EU:s samarbete med Ryssland.

Huvudteman för de nordiska utrikeshandelsministrarnas möte var Rysslands förhandlingar om medlemskap i WTO och OECD samt frågor som berör handel och utveckling.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen förde ordet vid diskussionerna, som ledde till ett beslut att inrätta en samnordisk expertgrupp som ska utveckla handelssamarbetet med utvecklingsländer med hjälp av olika stödåtgärder. Norge och Island understödde EU:s mål för havspolitiken. Syftet är också att främja det nordiska samarbetet när det gäller innovationer och konkurrenskraft.

Finlands ordförandeskapswebb(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Nordiska rådets och ministerrådets webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Nordiska ministerrådet
Nordiska rådet
Östersjön