Novellsamling om miljöaktivism och övergivna barn gav litteraturpris

Johanna Holmström Johanna Holmström. Foto: Irmeli Jung

Finlandssvenskan Johanna Holmström tilldelades Svenska Dagbladets litteraturpris 2009 för sin novellsamling Camera Obscura. Novellsamlingen är författarens tredje och behandlar bland annat miljöaktivism och övergivna barn. Priset på 30 000 kronor överräcktes i måndags.

I motiveringen till priset "I det subtila samspelet mellan sina på en gång sagoskimrande och psykologiskt skarpsynta noveller tolkar Johanna Holmström förtvivlan och de förvrängda perspektiven hos människor som fångats i konflikten mellan tradition och modernitet."

Johanna Holmström är en finlandssvensk författare och journalist bosatt i Helsingfors. År 2003 debuterade hon med "Inlåst och andra noveller", ur vilken novellen "Inlåst" nominerades för Sveriges Radios Novellpris 2004. I september 2007 kom hennes första roman "Ur din längtan" ut på Söderströms förlag.

I en intervju för SvD säger Holmström att hon är mycket nöjd över att novellsamlingen belönats med kulturpriset. Hon berättar att hon inte ser det som ett problem att arbeta som författare på svenska i en finskdominerade språkmiljö som Helsingfors, men att hon känner sig illa berörd av den språkhets som riktas mot svenskan i Finland
– Jag känner mig som vilken finländare som helst, fastän en som talar svenska.

För tillfället har Johanna Holmström paus i skrivandet. Hon väntar sitt första barn i början av nästa år och hoppas att det ska bli tid att skriva under mammaledigheten. En roman är påbörjad, avslöjar hon, men fortsätter gåtfullt att ”tematiken är sådan att det kanske är bäst att inte ge ut den…”
 

Läs hela artikeln i Svd: Iakttagare som låter sin fantasi flöda(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)