Mumin blir 3D på vita duken

Mumintrollen blir nu tredimensionella. Den hellånga 3D-animationsfilmen Moomins and the Comet Chase, Mumintrollen och kometen, har premiär i Finland 6.8.2010 och i Sverige 8.10.2010. Flera nordiska och internationella filmstjärnor gör mumintrollens röster i den finskproducerade filmen.

Muumit veneessä Den finska filmen väckte redan i våras på filmfestivalen i Cannes mycket intresse och den har sålts till flera länder, bl.a. Sverige och Storbritannien. Enligt filmens skapare  kombinerar den element av hantverk, teknik och djup berättelsekonst.

- Filmen respekterar och följer till viss del det ursprungliga materialet som gjordes på sin tid i Polen och Österrike, men den har också en hel del nytt material, säger producenten Tom Carpelan på Filmkompaniet Alpha. Han hänvisar till dockanimationerna i tv som visades på 70 - och 80-talet.

Filmen är Nordens första stereoskopiska, hellånga 3D-animationsfilm. För att den tredimensionella effekten ska träda fram behövs särskilda glasögon. Nu blir Mumintrollen igen "trinda och mjuka."

- Mumintrollen kommer härifrån Norden, därför känns naturligt att engagera filmens skapare från Skandinavien, säger regissören Maria Lindberg.

Moomin De nyfikna och vänliga figurerna och Tove Janssons ursprungsverk fascinerar de nordiska filmmakarna. För manuskriptet står Minna Karvonen, Iivo Baric, Joel Backström och Anders Larsson. Musiken till filmen är gjord av bl.a. isländska Björk.

I den internationella versionen av filmen hör vi Stellan och Alexander Skarsgård, Peter Stormare och Mads Mikkelsen. I den svenskspråkiga versionen görs rösterna av kända finlandssvenskar som Mark Levengood, André Wikström ja Maria Sid.

Muminfilmen har premiär på biosalonger i Finland den 6 augusti och i Sverige den 8 oktober 2010. I Stockholm och Göteborg kommer även den finskspråkiga versionen att visas. Uppföljaren till filmen planeras redan och arbetet inleds troligtvis i höst.

Mer om filmen (på finska och engelska): http://www.originalmoomin.com/index.html(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Text: Minna Rajainmäki