Ett monument över Finlands och Sveriges gemensamma historia?

Märkesåret är över men diskussionen om ett monument som påminnelse över Finlands och Sveriges gemensamma historia har bara börjat. Tankmar Horn och Henrik Meinander skulle gärna se 22-meters obelisker på Skeppsbron i Stockholm och på Kaserntorget i Helsingfors.

Foto och montage: HBL/Karl Vilhjálmsson Så här kunde en obelisk på Kaserntorget se ut. Foto och montage: HBL/Karl Vilhjálmsson

Historieprofessor Henrik Meinander och tidigare koncernchefen och diplomaten, minister Tankmar Horn föreslog i Hufvudstadsbladet 31.12.2009 att man reser monument, gärna obelisker, i Helsingfors och Stockholm till minne av grannländernas 600-åriga gemensamma historia.

Horn anser att det finska folket bör påminnas om landets långa historia som en del av det svenska riket. Meinander påpekar att mycket av det som hände efter 1809 också bär spår av den svenska tiden, t.ex. har alla statliga ceremonier sedan Borgå lantdag sina rötter i det svenska kulturarvet.

Men Sverige har även tagit intryck från Finland, tillägger Meinander. Den finländska litteraturen följdes med intresse i Sverige under hela 1800-talet.

I Finland finns det många minnesmärken över tiden Finland var storfurstendöme under den ryska regimen. Den betydligt längre svenska tiden i Finlands historia har inte bevärdigats med ett offentligt monument. Endast statyerna av Gustav II Adolf och Per Brahe i Åbo påminner om de 600 gemensamma åren. I biblioteket i Åbo finna en plakett till minnet av mötet mellan tsar Alexander I och kronprins Karl Johan 1812. I Sverige finns överhuvudtaget inga dylika monument.

Monumentprojektet en lång process

Statssekreteraren Risto Volanen dömer inte direkt ut tanken på ett monument i Helsingfors. Han anser dock att slutet på Märkesåret inte rätt tid att bygga monumentet, utan man bör hitta ett annat tillfälle.

Landshövding Per Unckel, ordförande för märkesårets exekutivkommitté i Sverige berättar i Hufvudstadsbladet att sonderingar redan är i gång i Stockholm för att resa ett monument över gemenskapen med Finland. Unckel instämmer med Meinander och Horn om att den naturliga platsen för ett monument i Stockholm är Skeppsbron där Finlandsbåtarna tidigare avgick.

Även om förslaget godkänns i Finland kan det räcka decennier innan Helsingforsborna får beundra monumentet i verkligheten. Idén till statyn av Gustav II Adolf föddes så tidigt som 1932, då slaget vid Lützen i Sverige firade 300-årsjubileum. Statyn avtäcktes sextio år senare, år 1992. Det är den enda statyn i Finland över en svensk kung.

Text: Petra Vuolanen

LÄSARTÄVLING:

Hur tycker du att ett minnesmärke över Sveriges och Finlands gemensamma historia ska se ut? Låt fantasin flöda och skicka in ditt förslag till Finlands ambassad före den 10 februari 2010 till adressen Gärdesgatan 11, 11527 Stockholm, eller per e-post [email protected]. De tre bästa förslagen premieras med bokpaket.